NOVIGRAD: skup CENTARA ZA Psihosocijalnu pomoć

Godišnji skup Centara za psihosocijalnu pomoć koji je okupio 280 predstavnika i djelatnika iz dvadeset Centara za psihosocijalnu pomoć iz cijele Hrvatske, te resorne stručnjake iz Ministarstva, svečano je danas otvoren u Novigradu. L

Skup je otvorio ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić.

Centri za psihosocijalnu pomoć imali su u prvih osam mjeseci ove godine više od 32 tisuće intervencija, od čega najviše u Osječko-Baranjskoj županiji - čak 5.100.

Na skupu je ujedno istaknuto kako se u posljednje dvije godine mijenjaju vrste intervencija, zaustavljen je porast grupnih savjetovanja a naglasak je stavljen na informiranje, pravnu pomoć, klubove branitelja i novouvedene dječje radionice. Time, kako je istaknuto, Centri preuzimaju zadatke i načine rada sukladno naputcima Ministarstva hrvatskih branitelja i Nacionalnom programu psihosocijalne pomoći stradalnicima Domovinskog rata.

Ministar Ivica Pančić, obraćajući se skupu, istaknuo je kako je dosadašnji koncept bio neprimjeren jer je isključivao branitelja iz društva. Novi koncept, međutim, branitelja uključuje u razvoj društva, te su u tom pogledu u posljednjih šest mjeseci zabilježeni odlični rezultati.

"Unatoč tomu, nužna je još bolja komunikacija između Centara za psihosocijalnu pomoć, koji se moraju decentralizirati, i Ministarstva, te jače uključivanje jedinica lokalne samouprave i cijelog sustava kako bi se dosljedno provodio vladin program i Zakon o pravima hrvatskih branitelja," ustvrdio je ministar Ivica Pančić.

Upravo iz tog razloga, kako je naglašeno tijekom izlaganja, Centri bi trebali biti servis braniteljima u informiranju o njihovim pravima, mogućnostima i svim oblicima što bolje resocijalizacije za život.

(Hina) dspo jn

Pročitajte više