Novinari obišli dvije obitelji srpskih povratnika na Zrinskoj gori

PODRUČNI centar OESS-a u Sisku danas je organizirao novinarski terenski obilazak mjesta Donje Pastuše na području grada Petrinje gdje su o uvjetima života nakon povratka, povratu imovine i obnovi kuća govorili srpski povratnici, obitelji Vrga i Selaković.

U to mjesto sa 17 kuća na Zrinskoj gori do sada su se vratile tri obitelji, kojima kuće još nisu obnovljene, a mjesto nema ni struje, ni vode, te povratnici žive u teškim uvjetima.

Koordinator za medije Područnog centra OESS-a u Sisku Julije Katančević izjavio je da su obitelji Vrga i Selaković primjer ljudi koji su se vratili u svoju domovinu i na svoju imovinu, te žele obnoviti svoje gospodarstvo, živjeti u miru i slozi s drugim ljudima, poštujući hrvatsku državu i zakone, te ostale stanovnike na tom području.

Novinare je u ime deseteročlane obitelji Vrga dočekao i pozdravio 80-godišnji Petar Vrga koji se iz progonstva, koje je s obitelji proveo u mjestu Mol kod Subotice u Vojvodini, vratio 1998. godine te je godinu dana živio sam u tada potpuno pustom selu, kao jedini stanovnik, pripremajući uvjete za povratak svojoj obitelji.

Vrga je novinarima predstavljen i kao narodni pjesnik, koji je pjesme počeo pisati 1943., a koji u svojoj novijoj poeziji govori o ljubavi prema hrvatskoj domovini, njezinim vrijednostima i ljepotama. Područni ured OESS-a, kako je najavljeno, izdat će Vrginu knjigu pjesama jer su "on i njegova poezija primjer ponosa i ustrajnosti".

Voditelj Područnog centra OESS-a u Sisku i regionalni predstavnik OESS-a za središnju Hrvatsku i zapadnu Slavoniju Michel Dreneau na konferenciji za novinstvo ocijenio je da se proces povrata imovine i obnova kuća srpskim povratnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji "odvija nešto brže nego u ostalim dijelovima Hrvatske, što još uvijek nije zadovoljavajuće". Napomenuo je da u toj županiji treba još riješiti 1.830 slučajeva povrata imovine, te da su od 1. rujna 2002., kada je Ministarstvo javnih radova preuzelo slučajeve povrata imovine od bivših stambenih komisija, na tom području riješena 1003 slučaja povrata. Povratak raseljenih osoba hrvatske nacionalnosti u većini slučajeva je ostvaren, dok je povratak izbjeglica srpske nacionalnosti još uvijek spor, rekao je. Pozdravio je jučerašnji poziv Ivice Račana svim srpskim izbjeglicama da se vrate u Hrvatsku kao "ohrabrujući korak koji će pridonijeti povratku".

(Hina) malj vkn

Pročitajte više