Novinarima Latinice prijeti se smrću

NOVINARIMA koji pripremaju emisiju Hrvatske televizije "Latinica" u zadnja dva dana upućeno je oko 200 prijetnji, a brojne od njih bile su i prijetnje smrću. Povod je emisija emitirana u ponedjeljak o ostavštini prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, kao i rezultat pritisaka saborskih zastupnika i tvrdnje pojedinih medija da se razvojačeni branitelj ubio zbog "Latinice".

Jedna od novinarki emisije koju uređuje i vodi Denis Latin primila je nekoliko prijetnji da će je priklati i baciti bombu nakon čega je bila prisiljena isključiti telefon, piše Glas Istre u izdanju za četvrtak.

Latin navodno razmišlja o tužbi protiv jednih dnevnih novina i jedne komercijalne televizije, zbog objavljene tvrdnje da se razvojačeni branitelj ubio zbog njegove emisije.

Odvjetnik Anto Nobilo, kojeg će Latin najvjerojatnije angažirati, za Glas Istre izjavio je da ono što su objavili pojedini mediji o samoubojstvu branitelja zbog "Latinice" apsolutno je utuživo, jer riječ je o manipulaciji.

"Na taj se način koristiti smrću jednog branitelja - to je morbidno, neukusno i necivilizacijski. Kontaktirali su me iz Latinova tima i ako mi potpišu punomoć, zastupat ću ih." - kazao je Nobilo.

Na emisiju o prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu reagirale su u srijedu braniteljske udruge Splitsko dalmatinske županije, Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika i Udruga branitelja djelatnika Podravke ističući kako su njome duboko povrijeđeni i šokirani.

Emisija "Latinica" šokirala je i duboko povrijedila čitav hrvatski narod, a posebno sve hrvatske branitelje nakon koje je i jedan branitelj u očaju i prosvjedu protiv iznesenih laži i neistina sebi oduzeo život, stoji u priopćenju udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, oboljelih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Splitsko dalmatinske županije te HVIDRA-e iz Trogira i Trilja.

U toj emisiji dobro plaćene snage provode nalog svjetskih moćnika - prikazati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana kao silnika i zločinca, ukaljati sliku kod hrvatskog naroda o junaku Domovinskog rata Anti Gotovini. Također ih se želi staviti u isti odnos sa stvarnim ratnim zločincima Miloševićem, Karadžićem, Mladićem, kninskim šerifom Martićem i drugim četničkim koljačima, stoji u priopćenju branitelja.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke traži smjenu urednika Latinice Denisa Latina po hitnom postupku, a od Državnog odvjetništva zahtijevaju istragu, te da se Latina, ako je istina da se zbog Latinice ubio branitelj, optuži po članku 95. Kaznenog zakona za prouzročenje smrti iz nehaja.

Također očekuju i osudu Hrvatskog novinarskog društva. Krajnje neprofesionalnim smatraju da se na dan samoubojstva branitelja iz Gline snima i prikazuje, u najgledanijoj informativnoj emisiji, izjava njegove kćeri kako bi se umanjla odgovornost onih koji su pridonijeli samoubojstvu i nezadovoljstvu milijuna ljudi pored malih ekrana, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više