Novo pitanje u popisu stanovništva: Jeste li homoseksualac?

U HRVATSKOJ će se od 1. do 28 travnja ove godine provoditi popis stanovništva, a jedno od novih pitanja koje bi moglo izazvati kontroverze bit će i ono živite li u istospolnoj zajednici.

Umjesto JMBG-a, koji se koristio na prošlom popisu stanovništva sada ćete morati reći svoj OIB ili broj osobne iskaznice. Novo pitanje je i ono o "vrsti zajednice u kojoj osoba živi", a u kojoj su vam ponuđeni odgovori bračna zajednica, izvanbračna zajednica i istospolna zajednica, što znači da će se u popisu homoseksualne osobe morati deklarirati.

Znate li poslati mail?

Vjerojatno će biti zanimljivo vidjeti i odgovore na skup pitanja o tome koliko se Hrvati dobro služe osobnim računalom. Tako ćete morati reći znate li na kompjuteru obraditi tekst, izraditi tablični izračun, poslati mail i da li se znate koristiti internetom. Uz to će se ispitivati i opremljenost kućanstva osobnim računalom.

Ovo će biti redovni, desetogodišnji popis, koji se provodi prve godine u svakom desetljeću. Na prošlom popisu su građani odgovarali na 42 pitanja. Ovaj upitnik će biti zanimljiviji i zbog pitanja kako putujete na posao ili u školu, gdje ćete moći odgovoriti da idete pješice ili biciklom.

Pročitajte više