NYT: Slovenci Hrvate smatraju bezakonicima, neradnicima i nacionalistima

POGRANIČNI spor između Hrvatske i Slovenije obrađen je u jednom članku američkog lista The New York Times (NYT) koji je o sporu izvijestio kroz priču o starinskoj taverni Kalin smještenoj na samoj crti razgraničenja između dvije zemlje.

Taverna se nalazi u Bregani odnosno Obrežju, a specifična je po tome što je na njenom podu jarkom žutom bojom obilježena crta razgraničenja. Vlasnik taverne Saša Kalin žutom linijom je htio izbjeći bilo kakvu mogućnost zabune oko toga gdje se u njegovoj taverni prostire Hrvatska, a gdje Slovenija.

Međutim, NYT piše da pijane goste koji slučajno prijeđu crtu razgraničenja na hrvatskoj strani čekaju neljubazni naoružani pogranični policajci. Saša Kalin, čiji je otac Slovenac, a majka Hrvatica, kaže da "je ovo Balkan gdje je svaki komadić zemlje jako važan".

Hrvati kao "bezakonici, neradnici i nacionalisti"

Linija gdje završava Slovenija, a počinje Hrvatska naizgled se čini kao nebitan regionalni problem. Međutim, on je iznenada dobio važnost na geopolitičkoj važnosti, toliko da pogranični problem koji datira još s početka 90-ih godina kada se raspala Jugoslavija sada prijeti prestankom širenja Europske unije i NATO saveza dalje prema istoku, piše NYT.

Konflikt se vodi oko crte razgraničenja na moru duljine nekoliko nogometnih igrališta te oko šačice zaseoka na sjeveru Istre. Iako se čini da se radi o ne odveć zamršenom problemu, on je vrlo ozbiljan za ponosne Slovence i Hrvate koji žive u regiji koja je već dugo zamrljana krvavim sukobima oko teritorija.

Slovenci, koji se ponose svojom srednjeeuropskom etikom, opisuju Hrvate kao bezakonike, neradnike i izrazite nacionaliste - piše NYT te nastavlja da se Hrvati zauzvrat izruguju Slovencima govoreći da su bahati i neduhoviti zafrkavajući ih pri tom zbog male površine Slovenije.

Kompromis ili se blokada nastavlja

List nadalje podsjeća na slovensku blokadu hrvatskih euro-atlantskih ambicija te pokušaja blokade stupanja Hrvatske u punopravno članstvo NATO saveza. Pri tom NYT prenosi izjavu Tomislava Jakića, savjetnika predsjednika Stjepana Mesića za vanjsku politiku, koji kaže da "Slovenija zloupotrebljava svoju poziciju članice Europske unije te misli da nas može ucjenjivati".

Jakić je također rekao da je stav Hrvatske takav da ne misli predajom teritorija plaćati članstvo u EU. Dodao je da je slobodan prolazak slovenskih brodova prema otvorenom moru kroz hrvatske teritorijalne vode u Savudrijskoj vali (Piranskom zaljevu) zagarantiran međunarodnim pravom, zbog čega su slovenske težnje za teritorijalnim prisvajanjem čitave Savudrijske vale besmislene.

Iztok Mirošič, koordinator slovenskog ministarstva vanjskih poslova za Hrvatsku, rekao je pak da je Slovenija, dok je bila dijelom bivše Jugoslavije, uvijek imala direktan pristup otvorenom moru i zaključio da je slovensko zadržavanje toga prava "stvar principa".

Štoviše, Mirošič tvrdi da je Hrvatska ta koja je pogranični spor vezala uz svoje pristupne pregovore Europskoj uniji, a ne Slovenija. Slovenija ne želi blokirati Hrvatsku, ali će "morati ukoliko ne postignemo kompromis" s Hrvatskom, rekao je Mirošič.

"Nikada ne idemo unutra jesti"

Na kraju članka NYT se vraća u tavernu Kalin koja je nekoć podjednako bila okupljalište kako gostiju iz Hrvatske tako i iz Slovenije. Međutim, posljednje podizanje nacionalističkih tenzija uzrokovanih podizanjem pograničnog spora u sferu europske politike, uzrokovalo je pad posjećenosti taverni u koju gosti sada moraju dolaziti s putovnicama u džepu.

U kišnom popodnevu dvojica slovenskih pograničnih policajaca stoje vani ispred taverne. Tamo su mogli osjetiti miris pečene puretine koji je dopirao iz taverne, ali se nisu usudili ući unutra.

"Nikada ne idemo unutra jesti", rekao je jedan policajac odbivši suradniku NYT-a reći svoje ime. Ukoliko uđemo mogli bi smo slučajno ući na hrvatski teritorij i tako izazvati međunarodni incident", zaključio je slovenski graničar.

R.I.
Foto: Johan Spanner / The New York Times

Pročitajte više