O pripremama HRT-a za praćenje trećeg Papina pohoda Hrvatskoj

HRVATSKA radiotelevizija (HRT) s radošću se priprema za treći dolazak Ivana Pavla II. u Hrvatsku, njegov jubilarni 100. pohod izvan Italije u 25godišnjem pontifikatu, koji i zbog toga privlači pozornost svjetske javnosti, istaknuo je izvršni urednik televizijskog projekta pater Tonči Trstenjak.

Kako je izvijestio na današnjoj konferenciji za novinare, Hrvatska televizija će 13 sati izravno prenositi sve događaje Papina posjeta. Izravni prijenos počet će od Papina stupanja na hrvatsko tlo u Zračnoj luci u Omišlju na Krku, u četvrtak, 5. lipnja, u 17 sati, a završit će oproštajem s njim u Zadru, u ponedjeljak, 9. lipnja, u 12,45 sati.

Pater Trstenjak govorio je o posebnom odnosu Svetog Oca prema Hrvatskoj, što dokazuje i ovim trećim posjetom, podsjetivši kako nam je za prvoga posjeta poručio da budemo mostovi među narodima i religijama u ovoj regiji.

Hrvatska se, istaknuo je Trstenjak, nalazi na prvoj crti katolicizma, dodavši kako su katolici na drugoj obali naših graničnih rijeka tek slaba dijaspora.

Sveta Stolica je zabrinuta što je Hrvatska ostala izvan europske zajednice u nesigurnoj čekaonici, rekao je Trstenjak te istaknuo kako nam Sveti Otac svojim dolaskom želi unijeti novu nadu, te nas osnažene uvesti u proces pridruživanja europskoj obitelji.

Za Hrvatsku je velik dar i proglašenje blaženom Marije od Propetog Petković, koja je učinila velika djela ljubavi za slabe i siromašne, istaknuo je Trstenjak.

Privremena direktorica programa HTV-a Jasna Ulaga Valić, podsjetila je na nedavno preminuloga zaslužnog televizijskog djelatnika Branka Martinca, koji se nalazio na mjestu šefa tehnike Televizije, intenzivno radeći na pripremama Papina pohoda, ali ga na žalost, nije dočekao.

Privremeni ravnatelj HTV-a Vanja Sutlić izvijestio je da su pripreme za Papin pohod trajale puna četiri mjeseca, da je potrošeno 2,3 milijuna kuna za nabavu nove tehnike, te da je u cijeli posjet uključeno oko 500 djelatnika Hrvatske televizije.

O pripremama je govorio i glavni producent Alojz Kodrnja. O praćenju Papina posjeta izvijestio je i privremeni glavni urednik Hrvatskog radija Grgo Mrvica.

Pročitajte više