O sunjskom prostornom planu ovisi gradnja naselja za Hrvate iz BiH

IZRADBA prostornog plana sunjske općine u Sisačkomoslavačkoj županiji ima prednost u radu mjerodavnih državnih i općinskih služba jer o njemu ovisi provedba programa smještaja prognanih Hrvata iz BiH koji se nalaze na sunjskom području i gradnja naselja "Bečko zvono" s 220 obiteljskih kuća na tom području, istaknuto je na današnjem sastanku predstavnika te općine i županije te Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.

Početak gradnje naselja bio je predviđen za prošlu godinu, Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva osiguralo je novac za gradnju naselja, ali kako nema općinskoga prostornog plana, Ministarstvo ne može utvrditi korisnike i dodijeliti građevno zemljište na uporabu, zatražiti građevne dozvole, dostaviti građevni materijal i početi graditi komunalnu infrastrukturu u naselju, rekao je pomoćnik ministra Lovre Pejković.

"Bila bi najveća nesreća da taj novac ne iskoristimo, jer jednim ljudima moramo vratiti njihovu imovinu, a drugima osigurati trajan krov nad glavom", dodao je Pejković. Ocijenio je da se u Sisačko-moslavačkoj županiji povrat imovine i stambena skrb za Hrvate iz BiH obavlja dobro i kvalitetno.

Zamjenik ministra Ljudevit Herceg rekao je da će nakon donošenja općinskog prostornog plana Uprava za prognanike Ministarstva izdati suglasnost za projekt gradnje naselja, predati ugovore korisnicima, Hrvatima, te početi dostavljati građevni materijal vrijedan 100 tisuća kuna i gotovinsku isplatu od 10 do 15 tisuća kuna za opremanje kuća. "Korisnik je obvezan napraviti kuću i useliti se u nju, a sve ostalo je državna obveza", naglasio je Herceg.

Pročitajte više