O uspjehu molitveno-dobrotvorne akcije "PET"

O USPJEHU molitvenodobrotvorne akcije pod nazivom PET, Papa Ekumenizam Tolerancija, izvijestili su danas novinare organizatori akcije predstavnici Hrvatskog Caritasa, Hrvatskoga katoličkog radija i Udruge Radio Marija.

Akcija PET počela je 25. svibnja i završila 29. lipnja, a bila je organizirana u povodu pet Papinih posjeta Hrvatima, odnosno jubilarnog 100. apostolskog putovanja u Hrvatsku i 101. putovanja u BiH i Banju Luku.

U petotjednu danonoćnu molitvenu nizu u više od 800 sati molitve sudjelovalo je više od 1400 pojedinaca, 221 obitelj, 185 zajednica i župa. Kako su izvijestili organizatori, u molitvenoj akciji sudjelovali su i haaški zatočenici Tihomir Blaškić, Dario Kordić i ostali u isto vrijeme kad i njihove obitelji u Hrvatskoj i BiH.

U akciji je u pet tjedana telefonski na broj 060 505 505 prikupljeno i 150.000 kuna za najpotrebitije, odnosno najugroženije obitelji.

Dio pomoći je već predan, a 3000 kuna jednokratne pomoći dobila je i obitelj Mande Božić u Mirkovcima čiji je suprug Slavko preminuo na misnom slavlju u Osijeku 7. lipnja na susretu sa Svetim Ocem.

O uspješnu posjetu Svetog Oca BiH na današnjoj konferenciji za novinare govorio je i banjolučki biskup Franjo Komarica koji je u ime Biskupske konferencije BiH zahvalio za organiziranje te akcije koja je potekla od vjernika laika. Laici su tako, rekao je biskup, pokazali da mogu biti snažni nosioci evanđeoske poruke pa je zato i Sveti Otac stavio obična čovjeka laika za uzor Crkvi, a riječ je o blaženiku Ivanu Merzu.

Akcija je poticaj i biskupima da daju više poslova laicima u crkvenim zajednicama.

Biskup Komarica odgovorio je i na pitanje o tekstu prosvjeda trojice političara Republike Srpske u povodu Papina dolaska, rekavši da to pismo nije dobio.

Govoreći o vrlo tešku položaju Hrvata katolika u BiH, izjavio je da su oni voljom ovozemaljskih moćnika ostali bez prava i slobode, a da su međunarodni političari govorili kako su se u BiH i Hrvatskoj vodili "zastupnički" ratovi. Na upit o povratku Hrvata katolika u Republiku Srpsku, Komarica je rekao da međunarodne organizacije spominju da se u to područje vratilo 215.000 Hrvata te da on to ne može prihvatiti. Zapitao se zašto nitko ne pita zbog čega se ljudi ne žele vratiti. Pokušali smo brojnim akcijama uz pomoć međunarodnih organizacija, ali neuspješno, rekao je Komarica, istaknuvši kako nije dovoljna politička volja, nego pravna i materijalna pomoć povratnicima. Treba stalno raditi na duhovnom izlječenju ljudi, a to znači na molitvi, na opraštanju i pomirenju, pogotovo među predstavnicima vjerskih zajednica, zaključio je biskup Franjo Komarica.

Pročitajte više