O vojnoj vježbi "Štit 2004"

Vojna vježba "Štit 2004", koja se od danas do petka održava na rtu Kamenjaku u Premanturi, završnica je obuke svih postrojba Protuzračne obrane u kojoj će sudjelovati oko 600 ljudi, 104 topničkoraketna sredstva te 109 vozila, rečeno je na konferenciji za novinare u Puli. L

"'Štit 2004' najviši je oblik obuke gađanja iz topničkog i raketnog oružja u kojoj se gađaju ciljevi u zraku nad morem", rekao je zapovjednik vježbe i načelnik odjela protuzračne obrane u zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske pukovnik Branko Vincelj. Kako je rekao, u vježbi sudjeluju vojnici-gardisti, časnici i dočasnici Protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, kopnene vojske i zrakoplovstva, odnosno svih grana hrvatskih oružanih snaga.

Prema njegovim riječima, "Štit 2004" planirana je i redovita vojna vježba koja se već desetu godinu provodi na rtu Kamenjaku u cilju provjere uvježbanosti postrojba u gađanju i ona, kako je rekao pukovnik Vincelj, "nije povezana s događajima u susjedstvu".

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem pogrešnom tumačenju te vježbe u Republici Sloveniji, kao što se to dogodilo s prisutnošću broda HRM-a "Šolta" u akvatoriju oko Umaga, on je izjavio kako predstavnici slovenske vojske dobro znaju za tu planiranu vojnu vježbu jer su njihovi časnici prije 3-4 godine bili na Kamenjaku promatrači vježbe.

Pukovnik Vincelj rekao je i da u vježbi sudjeluju defenzivni, a ne ofenzivni rodovi hrvatske vojske.

Kako je novinare izvijestio brigadir Vinko Šebrek, vježba se održava uz maksimalno poštivanje mjera za zaštitu okoliša, a sukladno Zakonu o zaštiti prirode, budući da je rt Kamenjak prirodno zaštićen krajolik. Stoga se ova vježba, kako je danas istaknuto, provodi u dogovoru s djelatnicima javne ustanove "Natura Histrica" čiji su nadzornici u stalnom kontaktu sa zapovjednicima vježbe, kako se ne bi narušio prirodno-biološki sustav rta Kamenjaka.

(Hina) xdspo yvkn

Pročitajte više