Obersnel: "Lenac" bez stečaja; mogući novi ulagači

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je danas kako podupire napore ministra gospodarstva Ljube Jurčića da se problemi u brodogradilištu "Viktor Lenac" prevladaju bez stečaja te da postoje informacije o mogućim novim partnerima, odnosno ulagačima u to brodogradilište.

Na novinarski upit ima li saznanja o kojim je ulagačima riječ, Obersnel je odgovorio da je o tome za sada prerano govoriti.

Na redovnoj konferenciji za novinare gradonačelnik je ocijenio da situacija u brodogradilištu nije blistava nakon odustajanja dioničara - Raiffeisen banke i Njemačke razvojne banke (DEG) od daljnjeg financiranja tvrtke.

Istaknuo je da podržava model koji je predložio Jurčić kao i nastojanja International Finance Corporationa (IFC) i HVB banke koji su pripravni poduprijeti financijsku konsolidaciju brodogradilišta.

Ministar Jurčić jučer je izjavio da je stanje u brodogradilištu "Viktor Lenac" moguće riješiti bez stečaja te da će Vladi predložiti rješenje koje bi omogućilo nastavak proizvodnje i podmirivanje duga dobavljačima. Jurčić je kazao da su moguća tri rješenja - stečaj s likvidacijom, stečaj s preustrojem i preustroj bez stečaja, a da se Vlada još nije odredila koje će od njih primijeniti.

Obersnel je na koferenciji govorio o neuspjeloj kandidaturi Rijeke za domaćina Mediteranskih igara 2009., kazavši kako smatra da je osobno sve učinio da Rijeka bude domaćin tih igara, te da neće podnijeti ostavku iako su to neki zatražili.

Pročitajte više