Obilježen Dan narcisa: 2.700 žena u Hrvatskoj godišnje oboli od raka dojke

U VIŠE od 30 gradova širom zemlje obilježava se tradicionalna humanitarna akcija Dan narcisa. Prodajom tog proljetnog cvijeća prikuplja se novac za prevenciju i rano otrkivanje raka dojke od kojega godišnje u Hrvatskoj oboli 2.700 žena.

U sklopu ovogodišnjeg Dana narcisa posebno se ističe važnost donošenja Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima s multidisciplinarnim pristupom.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatske dr. Nada Kraljević je danas na Cvjetnom trgu rekla da iskustva u zemljama gdje takvi centri postoje pokazuju da se smrtnost žena smanjuje za 15 do 20 posto. "Upućujemo zahtjev našem parlamentu da se donese nacionalna strategija kao podloga za osnivanje takvih centara u Hrvatskoj - bilo kao zasebnih centara ili kao posebnih jedinica unutar već postojećih onkoloških centara", rekla je novinarima.

Rekla je kako velik odaziv žena koje se pozivaju na mamografske preglede dokazano smanjuje smrtnost od raka dojke za 25 posto, no dosadašnji odaziv ovisi o županijama, pa je najbolji bio u Međimurskoj županiji s više od 70 posto odaziva, a najslabiji u Dalmaciji s ispod 50 posto.

Pročitajte više