Obilježen Dan osječkog Sveučilišta

SVEČANOM sjednicom sveučilišnog Senata danas je obilježen dan osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera te 28. obljetnica njegova osnutka i 296. obljetnica visokog školstva u Osijeku.

Rektorica Sveučilišta dr. Gordana Kralik podsjetila je da je 1707. utemeljena Bogoslovna visoka škola, kao prva visokoškolska ustanova u Osijeku, a da današnje sveučilište, na kojem studira više od 10.000 studenata, pokriva područje pet slavonskih županija.

Uz osposobljavanje mladih kadrova i razvoj međunarodne suradnje, temeljna je zadaća u budućnosti ustroj sveučilišnih sadržaja u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, vojarnama "Drava" i "Gaj" te Vukovaru i Vinkovcima, kazala je Kralik.

Sudionike svečanosti pozdravili su predstavnici Rektorskog zbora visokih učilišta RH, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te u ime Hrvatskoga sabora zastupnica Jadranka Reihl-Kir istaknuvši kako su znanost i obrazovanje "razvojna snaga suvremenog društva" te kako bez ulaganja u ta područja ne može biti ni napretka za Hrvatsku.

U sklopu svečanosti dodijeljene su potvrdnice redovitim profesorima osječkoga sveučilišta.

Pročitajte više