Obilježena 60. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašizma

U organizaciji osječke Udruge antifašističkih boraca i antifašista u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je obilježena 60. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije, 14. travnja 1945. godine.

Pozdravljajući sudionike svečanosti osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić kazao je kako je antifašizam ugrađen u preambulu Ustava RH kao jedan od temelja ove države te da antifašizam ne treba pripadati niti jednoj idelogiji, već to treba biti normalno stajalište svih onih koji se protive mržnji i nesnošljivosti.

Član predsjedništva Saveza antifašista i antifašističkih boraca RH Ante Magić kazao je kako "svijet i Europa ove godine obilježavaju 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, najvećim zlom 20. stoljeća", ustvrdivši kako su se u vrijeme agresije na RH i Domovinskog rata "dogodili nezamislivi nasrtaji na narodnooslobodilačku borbu, njezine sudionike i kulturno-povijesnu baštinu".

"To rade skupine i pojedinci koji se ne mogu pomiriti da je njihovo vrijeme prošlo i da hrvatska politička linija nije ono što oni zastupaju. Hrvatska je za Europu, a oni su protiv toga", kazao je Magić.

Komentirajući donošenje saborske Deklaracije o antifašizmu Magić je rekao kako je rasprava pokazala "kako prolazi povijest kada se nađe u rukama političara, koji je koriste za svoje dnevne potrebe", ali da je "pravda pobijedila i deklaracije je usvojena".

(Hina) xivuc yaz

Pročitajte više