Zagrebačka klinika mora platiti skoro 60.000 eura obitelji curice koja je tamo umrla

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Općinski sud u Kutini prošlog je tjedna donio presudu u slučaju smrti djevojčice koji datira još iz 2010. godine. Kako stoji u presudi, majci i bratu djevojčice ukupno je dodijeljeno 58.729,95 eura odštete zbog propusta liječnika u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u kojoj se djevojčica liječila.

Na temelju nalaza vještačenja sud je ocijenio da je djevojčica preminula upravo zbog tih propusta. Naime, preminula je uslijed punkcije limfnog čvora, nakon čega je doživjela refraktorni arest koji je rezultirao njezinom smrću.

Majka: Da sam znala da je zahtjev rizičan, jako bih razmislila

U tužbi se ističe da je majci bilo rečeno kako se radi o rutinskom zahvatu te da nije bilo naznaka da bi on mogao biti riskantan, a upravo je zbog toga ona potpisala suglasnost. "Da sam na bilo koji način bila obaviještena o mogućim posljedicama, jako bih razmislila jer se radilo o mom djetetu. Rekli su da zahvat traje od 5 do 10 minuta i da će nakon toga T. biti u sobi", rekla je.

Iz klinike su se branili "da su navedeni zahvati učinjeni uobičajenim, standardiziranim postupcima u Jedinici za intenzivno liječenje djece u općoj anesteziji i u odgovarajućim dozama". "Iskusni klinički citolog s asistenticom je učinio zahvat uobičajenim postupkom i priborom. Po tuženiku iznenadna smrt T. E. je posljedica komplikacije povezane s dijagnostičkim zahvatom s oštećenjem miokarda i posljedičnim krvarenjem u perikard."

"Radilo se o vrlo rijetkoj, ali u literaturi dobro opisanoj komplikaciji sternalne punkcije. Tijekom dijagnostičkog zahvata i u postupku resuscitacije nije učinjen nikakav propust ili greška jer su sve radnje izvedene standardnim instrumentarijem i opremom i prema svim kriterijima dobre kliničke prakse", dodali su u obrani.

Vještačenje: Prilikom punkcije probodeno je srce

Djevojčica je preminula tijekom zahvata punkcije u kojem su joj pokušali izvaditi koštanu srž kako bi utvrdili ima li ili ne neku malignu bolest. Zahvat se, stoji u presudi, izvodi tako da se u predjelu kosti kuka izvrši punkcija, no kako liječnica nije mogla doći do koštane srži, odlučila se na punkciju ubodom u prsnu kost.

Prilikom samog zahvata djevojčica je dobila ubod u srce, a je li do uboda došlo iglom ili dijelom kosti pri probijanju kosti, to svjedok, odnosno drugi liječnik koji je nazočio zahvatu, nije mogao reći. No, vještaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ocijenili su da je krivnja ipak na osoblju klinike.

Vještačenje: Liječnici nisu uzeli sve u obzir

"Ovdje se dogodila vrlo rijetka komplikacija koja je nedvojbeno uzročno-posljedično povezana sa štetnim događajem i jasno je da bi manji mehanički pritisak rezultirao  manjim prodorom igle u tkivne strukture. U konkretnom slučaju je prodor igle bio dublji nego što je trebao biti", zaključak je vještačenja, a dodaju i da se liječnicu koja je vršila punkciju vjerojatno nije dobro informiralo o komorbiditetima djevojčice.

Također navode kako je upitno jesu li liječnici postupili ispravno kada nisu proveli postoperativne pretrage i utvrdili što se dogodilo. Navodi se i da su liječnici trebali zaključiti kako tako rizičan zahvat nije prikladno vršiti u klinici koja nema kirurški odjel.

Sud je stoga presudio u korist tužitelja, odnosno majke i brata preminule djevojčice, te je njoj dosudio iznos od 43.798,53 eura, a njemu 14.931,32 eura. Odbijeno im je još 995,42 eura za koje je sud ocijenio da su prekomjerno zatraženi.

Pročitajte više