Obitelj iz Pitomače varala starce, ukrali im skoro milijun kuna

Ilustracija: 123rf

POLICIJSKI službenici Policijske uprave zagrebačke koordinirano s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad šestero državljana RH s područja Pitomače, od čega četiri žene i dva muškarca, starosti od 28 do 42 godine, zbog osnova sumnje da su se povezali u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su na području grada Zagreba od travnja do prosinca 2018. počinili osam kaznenih djela prijevara, priopćila je danas policija.

Kako kažu, lažno se predstavljajući kao djelatnici banaka i pri tome navodeći starije ljude da im predaju novac radi zamjene lažnih ili nevažećih novčanica, ukupno su ukrali 926.517 kuna.

"Sumnja se da su osobnim automobilima dolazili u Zagreb i mobitelima, koje su nabavljali u svrhu počinjenja kaznenih djela, nazivali oštećene i predstavljali se kao zaposlenici banaka te ih uvjeravali da je u tijeku zamjena novčanica, da će im se odobriti mirovina ako podignu štednju s računa kako bi spriječili gubitak prava na povrat poreza ili da je novac krivotvoren pa ga je potrebno provjeriti. Isto tako, sumnja se da su se prilikom preuzimanja novca na adresama oštećenih maskirali perikama. 

Obiteljski posao 

Sve osobe su rodbinski povezane (radi se o supružnicima te braći i sestrama). Nijedna od prijavljenih osoba nije zaposlena i nema stalnih legalnih prihoda. Novac pribavljen prijevarama trošili su uglavnom na luksuzan život.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, a posebno izvješće je dostavljeno Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta", priopćili su iz policije.

Pročitajte više