Zašto Kapetanija djeci Talijana koje je ubio Horvatinčić nije dala uvid u spise?

OBITELJ tragično preminulih Talijana u pomorskoj nesreći kod Primoštena za koju se osnovano sumnja da ju je skrivio kontroverzni poduzetnik Tomislav Horvatinčić zatražila je putem svoje opunomoćenice, odvjetnice Anamari Laškarin od Šibenske kapetanije dokumentaciju o pomorskoj nesreći, te najvažnije - radarsku snimku. No, od Kapetanije je nisu dobili.

Iako na to ima pravo, odvjetnica nije mogla tri dana dobiti uvid u dokumentaciju o nesreći, a dobila ju je, kako nam je ispričala, tek u utorak, nakon što je izvršila veliki pritisak na Kapetaniju.

Odvjetnica je uvid u dokumentaciju i njezinu presliku zatražila još 20. kolovoza pozivajući se na članak 14. Zakona o odvjetništvu, kao i to da se posebice dostavi radarski snimak koji omogućava praćenje jahti. Lučka kapetanija imala je svako pravo da napravi ono što je od nje traženo, no iz nepoznatog razloga nisu to napravili.

Kapetanija odbila pokazati dokumentaciju

U odgovoru odvjetnici, kojeg potpisuje kapetan Janes Lakoš, pozvali su se na članak 155. ZKP-a kojim je propisano da razgledavanje, prepisivanje i preslikavanje spisa dopušta tijelo pred kojim se vodi postupak, zbog čega je odvjetnica po tom pitanju uputila dopis istražnom sucu Branku Iviću. Ivić joj 24. kolovoza odgovorio kako sud nije nadležan za Lučku kapetaniju Šibenik, pa tako ni naređivati istoj da li će nekome dopustiti uvid u svoje spise, odnosno dostaviti iste osobe koja ih traži.

Iz svega proizlazi kako je Kapetanija mogla odmah dati uvid obitelji žrtava u spise i napraviti njihov preslik, no to iz nekog razloga nisu napravili. Zanimljivo je i to kako je odgovor Kapetanije proslijeđen i na adresu ravnatelja uprave za sigurnost plovidbe, zaštitu mora i unutarnjih voda, kapetanu Jošku Nikoliću, u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Čitavo vrijeme odvjetnica smatra kako Ministarstvo iz nekog razloga onemogućava da obitelj žrtava dobije uvid u dokumentaciju o nesreći. Laškarin kaže i kako joj je to jednom prilikom u Kapetaniji izričito i kazano, a dokumentaciju je u utorak vidjela tek nakon što je, kako nam je kazala, "Ministarstvo dalo zeleno svjetlo za to".

Obećali im dati dokumentaciju pa otkazali sastanak?

Naime, prema njezinim riječima, ali i prema tvrdnjama sina tragično stradalih Talijana Federica Salpietra, dogovor je bio da obitelj i odvjetnica po dokumentaciju dođu ovu subotu.

"Bio je dogovoren sastanak s kapetanom Janezom Lakošem, mi smo došli u petak u Šibenik zajedno sa sinom preminulih, a radi čega je on produžio boravak u Hrvatskoj. Ujutro prije sastanka, međutim, obaviješteni smo da ne dolazimo, da nećemo dobiti uvid u dokumentaciju, a dan prije nam je rečeno da postoji radarska snimka i da će nam biti dana", kazala je za Index Laškarin.

Pritisci iz Ministarstva?

"U ponedjeljak i utorak smo vršili pritisak na kapetana da nam dopusti uvid u spis. Nakon tih pritisaka primljeni smo u utorak i rekao nam je da bi nam dopustio uvid u spis, ali da mora kontaktirati Ministarstvo. Pitali smo ga zašto to ranije nije učinio, ali nismo dobili odgovor", priča nam odvjetnica koja je u utorak ipak dobila uvid u dokumentaciju, no nije joj jasno zašto je na to trebala čekati tri dana kao i zašto istu nije mogla preuzeti.

Laškarin nam kaže da je onemogućena u obavljanju svoga posla. "Moj posao i jest da pratimo da Povjerenstvo, Kapetanija, ali i policija sve dokaze koje su prikupili dostave Državnom odvjetništvu, jer bez njih Odvjetništvo neće moći predložiti adekvatne dokaze istražnom sucu. "Zato je važno kako se istraga provodi i što je s dokazima, jedino tako možemo pomoći", kaže nam odvjetnica.

"Sastanak nije dogovoren"

S druge strane, kapetan Janez Lakoš i dalje negira da je ikakav sastanak za subotu bio dogovoren ili da im je kazao da će dobiti uvid u dokumentaciju. "Sve što imamo dali smo Državnom odvjetništvu i istražnom sucu, a sastanak nije bio dogovoren. Dokumentaciju mogu zatražiti od Državnog odvjetništva", kazao nam je.

Pročitajte više