objavljena ´Knjiga na knjigu i. lovrenovića´ Jure Krište

´Knjiga na knjigu Ivana Lovrenovića´ naslov je najnovije knjige znanstvenoga savjetnika Hrvatskog instituta za povijest Jure Krište, koju je objavio zagrebački nakladnik ´Alfej´.

Krištinu ´Knjigu na knjigu I. Lovrenovića´, s podnaslovom ´O (bosanskim) Hrvatima´ (103 str.), tvore tri cjeline - Pripovijedanje Ivana Lovrenovića o ´Bosanskim Hrvatima´, Nadbiskup Josip Stadler u svjetlu naprednjačkog tiska (1904.-1918.) te Uloga Ive Pilara u hrvatskom organiziranju u Bosni i Hercegovini.

Autoru je izravan povod za tu knjižicu bilo, u početku prošle godine, pojavljivanje Lovrenovićeve knjige ´Bosanski Hrvati´ s podnaslovom ´Esej o agoniji jedne evropsko-orijentalne mikrokulture´ i činjenica da se ´nije pojavilo alternativno razmišljanje o Hrvatima u BiH niti su dani adekvatni argumenti za neka suvislija rješenja problema tamošnjih Hrvata´.

Po Krištinim riječima knjižica o Hrvatima u BiH plod je ´potrebe i nagovaranja´ - potrebe da se odgovori na neke dugovjeke potvore i trenutačne ideološki i politički motivirane nesuvislosti, a nagovarnje da se neki radovi usredotočeni na bosanskohercegovačku problematiku sjedine u knjižicu.

´Okosnica knjižice je izravna kritika Lovrenovićeve knjige´, napominje Krišto. U knjižicu je uvrstio i dva članka o Stadleru i Pilaru zbog toga što se, kako kaže, u kritici Lovrenovićeve knjige izravno spominju prvi vrhbosabnski nadbiskup Josip Stadler i njegov najprije protivnik, a zatim suradnik i istomišljenik Ivo Pilar.

´Bitno je istaknuti da su ta dva članka uvrštena da bi korijeni Lovrenovićeva razmišljanja postali očitijima te kritika djelotvornija´, napominje autor.

Jure Krišto (1943.) doktorirao je na Sveučilištu Notre Dame u SAD-u (1979.), a do 1990. predavao je na više američkih sveučilišta. Bio je glavni i odgovorni urednik Časopisa za suvremenu povijest. Objavio je knjige ´Prešućena povijest´, ´Katolička crkva u totalitarizmu´ i ´Katolička crkva i Nezavisna Država Hrvatska´, u dva sveska.

Pročitajte više