Objavljene poruke o Željki Markić koje je Bandić slao suradniku

MILANU BANDIĆU za mjesec dana počinje suđenje u Aferi štandovi, točnije 28. kolovoza. Podsjetimo, Bandiću, Ivici Lovriću i Željki Palac na teret se stavlja pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj su, prema optužnici, priskrbili nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. Naime, Grad Zagreb je organizirao i platio tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata, financirao izradu teksta i snimanje radijskih spotova te je besplatno ustupio 50 štandova. RTL je objavio i poruke koje je Bandić pisao Lovriću.

"“To što ona (Željka Markić) zna o politici, ja sam zaboravio. Ona bi kokošarila, a sa mnom nema kokošarenja, hoće li biti partner ili neće biti partner. Ona bi politiku provodila preko njihovih leđa i dobit će karu", pisao je u rujnu 2014. godine Bandić Lovriću.

"Ona nikad nije imala partnera kao Bandića niti će imat takvog partnera, te da joj poruči da Bandić želi biti gradonačelnik Hrvatske, ne miš. Ništa Bandiću ne treba, ona mene treba, ako hoće da budemo partneri i neka ju pozdravi", pisao je Bandić koji je, kako prenosi RTL, u sms-ovima davao i upute Lovriću da prikrije da je riječ o financijskom pokroviteljstvu.

"Dobro, neka to bude, ako bude priče, onda je to sponzorstvo, tiskara, inače ne, onda smo mi iza toga", napisao je Bandić opet u rujnu 2014. godine Lovriću.

Okrivljenici se žalili

Vrhovni sud ponovno prije dva tjedana je objavio odluku o žalbi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih u Aferi štandovi kojima su njihove obrane tražile izdvajanje navodno nezakonitih snimki nastalih primjenom posebnih dokaznih radnji kao i rezultata pretraga.

Milan Bandić i suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac lani su krajem prosinca uspjeli još jednom odgoditi sudski postupak u Aferi štandovi, najavivši žalbe Vrhovnom sudu, nakon što je zagrebački Županijski sud odbio njihove prijedloge za izdvajanjem dokaza.

No Vrhovni sud je odbio kao neosnovane žalbe Bandića i Palac u cijelosti, dok je žalbu Lovrića u jednom dijelu odbio kao neosnovanu, a u drugom kao nedopuštenu, proizlazi iz rješenja koje je Vrhovni sud objavio na internetskim stranicama.

Osim izdvajanja snimki i rezultata pretraga Lovrić je tražio obustavu kaznenog postupka tvrdeći da ju je Uskokov tužitelj Sven Mišković podnio kao "neovlašteni tužitelj".

Vrhovni sud: Svi dokazi su zakoniti

Odlučujući o žalbama na rješenje zagrebačkog Županijskog suda od 21. prosinca 2017., Vrhovni sud je utvrdio da nisu u pravu žalitelji koji su tvrdili da je prvostupanjski sud neosnovano odbio izdvojiti naloge suca istrage kojima je određeno provođenje posebnih dokaznih radnji te SMS poruke i snimke telefonskih razgovora pribavljene provođenjem tih naloga.

Vrhovni sud je, suprotno tvrdnjama svih žalitelja, zaključio da su dokazi prikupljeni kao rezultat provođenja posebnih dokaznih radnji naloženih tim nalozima zakoniti dokazi.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda, dvije i pol godine nakon podizanja, a i pripremno ročište više je puta do sada odgađano. Obrani je, u međuvremenu, odbijena i tvrdnja da je dio dokaza u istrazi prikupljen nezakonito.

Bandić je u Aferi štandovi optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

 

Odluka Vrhovnog suda by Index.hr on Scribd

Pročitajte više