OBJAVLJENI DOBITNICI DRŽAVNIH NAGRADA ZA ZNANOST ZA 2003.

Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora danas je objavio imena 28 dobitnika državnih nagrada za znanost za 2003., koje će se dodijeliti 28. lipnja, u sklopu obilježavanja Dana državnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Odbora za dodjelu nagrada Vladimir Šeks i ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac izvijestili su na konferenciji za novinare da će se dodijeliti šest nagrada za životno djelo, 14 nagrada za znanost, tri za popularizaciju i promidžbu znanosti, te pet za znanstvene novake.

Oni su sramotnima ocijenili visinu novčanih iznosa koji se dodjeljuju uz nagrade - 40.000 kuna za životno djelo, 10.000 kuna za nagrade za znanost te po 7.000 za popularizaciji i promidžbu znanosti i za znanstvene novake.

"Iznosi su bezobrazno niski i uvredljivi, ali mislim da će se u proračunu za iduću godinu oni osjetno povećati", rekao je Šeks.

Nagradu za životno djelo dobili su u području prirodnih znanosti akademik Nenad Trinajstić s Instituta "Ruđer Bošković", u području biomedicinskih znanosti akademik Daniel Rukavina s riječkog Medicinskog fakulteta, u području tehničkih znanosti Želimir Sladoljev, profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u području biotehničkih i društvenih znanosti profesori emeritusi Sveučilišta u Zagrebu i Splitu - Pavao Mildner i Antun Cvitanić te u području humanističkih znanosti profesorica zagrebačkog Filozofskog fakulteta akademkinja Vera Horvat Pintarić.

Godišnjom nagradom za znanost u području prirodnih znanosti nagrađeni su Vladimir Simeon, Ivica Picek i Maja Osmak, u području biomedicinskih znanosti Ivica Valpotić, Davor Eterović i Tomislav Strinić, u području tehničkih znanosti Dragan Poljak, Mladen Stupnišek i Nives Štambuk Giljanović, u području biotehničkih znanosti Vesna Lelas, Edi Maletić i Ivan Pejić, u području društvenih znanosti Andreja Brajša Žganec, Mira Čudina Obradović i Vjeran Katunarić te za humanističke znanosti Franjo Šanjek.

Godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti dobili su Dragutin Feletar, Stjepan Pepeljnjak i Stjepan Damjanović, a nagradu za znanstvene novake Borislav Kovačević, Zoran Valić, Radovan Zentner, Sandi Orlić i Tvrtko Jakovina.

(Hina) xtr ymc

Pročitajte više