Objavljeni skriveni srpski dokumenti korišteni na suđenju Miloševiću

OBJAVLJENE su "Stenografske beleške" s 18. sjednice Vrhovnog vijeća obrane SR Jugoslavije, održane 7. veljače 1994. godine u Beogradu, koje su korištene kao dokazni materijal na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. U posjed dokumenata koji su nosili oznaku "strogo povjerljive vojne tajne", Večernji list je uspio doći pomoću kolega s NTV Hayat.

Beogradske vlasti su od Carle del Ponte zbog te oznake tajnosti uspjele dobiti obećanje da će ICJ (Međunarodni sud pravde) imati samo djelomičan uvid u dokumente, čime je omogućeno Srbiji da izbjegne pravdi u slučaju tužbe za genocid koju je protiv nje podnijela BIH.

Bilješke donose detalje sjednice na kojoj se raspravljalo o mobilizaciji za potrebe srpskih snaga u Hrvatskoj i BIH, te angažmanu jugoslavenske vojske, koja je itekako bila "angažirana" kada je bila u pitanju agresija. Na kraju sjednice se raspravljalo o informaciji kako NATO priprema udar na srpske snage u BIH te se dalo "objašnjenje" zločina na sarajevskoj tržnici Markale.

Dokumenti pokazuju kako je ključna osoba i "desna ruka" Slobodana Miloševića general Momčilo Perišić,  te dokazuju izravno sudjelovanje SR Jugoslavije u agresiji na Hrvatsku i BIH.

I.M.

Pročitajte više