Oboljelima od kravljeg ludila dopušteno eksperimentalno liječenje

OBITELJIMA dvoje adolescenata u zadnjem stadiju ljudske varijante goveđe spongiformne encefalopatije ili kravljeg ludila, britanski je sud u utorak dopustio eksperimentalno liječenje bolesti.

Liječenje koje se sastoji od ubrizgavanja lijeka u mozak nije odobreno u Velikoj Britaniji i nije ispitano na miševima, štakorima ili mačkama.

´Činjenica je da na vidiku trenutačno nema ničega drugog´, rekao je Don Simms, otac 18-godišnjeg Jonathana. ´Mislimo da takvo liječenje ima potencijala, ali nitko ne zna kakvog´.

´Budući da nema alternativne terapije te da je bolest progresivna i smrtonosna, čini mi se razumnim dopustiti eksperimentalno liječenje s nepoznatim dobrim ili lošim posljedicama, ali bez veće opasnosti da će pacijent dodatno patiti´, objasnila je odluku sutkinja Butler Sloss ocijenivši kako su ´izgledi za poboljšanje zdravstvenog stanja oboljelih slabi, ali postoje´.

Bolnica u kojoj se adolescenti liječe odbila je provesti liječenje pa sada ministarstvo zdravstva mora odrediti ustanovu u kojoj bi se to moglo izvesti.

Trenutačno nema lijeka za ljudsku varijantu kravljeg ludila od koje je dosad u Velikoj Britaniji umrlo 117 osoba.

Prvi simptomi su se kod Jonathana pojavili u rujnu 2001. godine, dok je kod druge oboljele, adolescentice čije ime nije objavljeno, to bilo u rujnu 1999. godine kada je imala 13 godina.

Liječnici pretpostavljaju da se nakon prvih simptoma bolesti živi još najviše 14 mjeseci.

Pročitajte više