Obrana na suđenju za leš u škrinji: Obitelj je lagala, bili su agresivni

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

NA Županijskom sudu u Varaždinu u 9 sati počelo je suđenje Smiljani Srnec (45) koja je optužena da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom koji nije pronađen. Njezino tijelo 19 je godina skrivala u zamrzivaču u obiteljskoj kući.

>> Cijeli izvještaj sa suđenja možete pročitati OVDJE.

Na početku ročišta Srnec je izjavila da se ne osjeća krivom. 

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru istaknulo kako smatra da će dokazati sve što je navedeno u optužnici iskazima vještaka i svjedoka.

“Neutvrđenog dana tijekom 2000. tupim predmetom zadala je najmanje pet snažnih udaraca u lijevu stranu glave od kojih je Jasmina umrla”, ukratko je iznijela optužnicu Irma Bagarić iz Županijskog državnog odvjetništva.

“Jasmina Dominić je usmrćena dok je ležala i nije pružala nikakav otpor. Nakon toga je Smiljana Srnec sakrila tijelo svoje sestre u zamrzivač. Glava žrtve je bila umotana u crnu najlonsku vreću. Poklopac zamrzivača zalijepljen brzim ljepilom. Na temelju psihijatrijskog nalaza dokazat ćemo da se radi o profilu osobe koja je sposobna počiniti ubojstvo pa i ubiti svoju sestru. Nitko drugi osim nje u periodu od 2000. do 2005. kada je prijavljen nestanak nije vidio Jasminu Dominić osim okrivljenice koja je govorila da s njom kontaktira i da povremeno dolazi i da je slučajno nitko drugi nije vidio. To je sve bila laž”, rekla je u uvodnoj riječi tužiteljica Irma Bagarić.

Obrana: Obitelj je lagala

Obrana je u uvodnoj riječi ustvrdila kako će dokazati da Smiljana nije bila agresivna, već su agresivni bili drugi članovi obitelji.

“Sporno je da je okrivljena dužna reći tko je ubio sestru kako ona sama ne bi bila osuđena. Dokazat ćemo da okrivljena nije ubila svoju sestru i da je nije mogla ubiti. U ovom postupku će se raspravljati o obiteljskim tajnama i lažima i tako tražiti odgovor na pitanje tko je ubio Jasminu Dominić. Činjenice koje zahtijevaju razjašnjenje su: vrijeme kada je žrtva posljednji put viđena živa, tko je lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić, tko je sve živio u obiteljskoj kući, tko su bile agresivne osobe u obitelji, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo žrtve. Obrana će dokazati da žrtva nije nestala u kolovozu 2000. godine. 

Dokazat ćemo da su članovi obitelji Dominić lagali i prikrivali istinu o sebi. U kući su u inkriminirano vrijeme živjele još tri osobe. Kćer okrivljene, koja je imala četiri godine, otac koji je samo povremeno bio odsutan radeći na terenu u Istri te majka koja je dolazila kući iz Njemačke nekoliko puta godišnje. Okrivljena, pak, nije neprekidno i svakodnevno boravila kući. Dokazat ćemo da okrivljena nije bila agresivni član obitelji nego su to bili drugi članovi obitelji. Zbog zdravstvenog stanja okrivljena nije mogla sama pohraniti tijelo u zamrzivač jer joj je još 1999. godine utvrđeni bolovi u leđima. 

Dokazat ćemo i da okrivljena nije imala motiv za ubojstvo jer žrtva ni na koji način nije od nje bila ni bolja ni uspješnija. Policija je prestala tražiti počinitelja odmah nakon što je uhitila okrivljenu Sud je ne smije proglasiti krivom jer ne želi reći tko je počinio ubojstvo”, rekao je u uvodnoj riječi odvjetnik Krešimir Bagarić.

Pročitajte više