Hoće li Mamići biti izručeni? Zoranov odvjetnik: Ovo se u povijesti nije dogodilo

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Armin Durgut/PIXSELL

IZVANRASPRAVNO vijeće poništilo je odluku koja je sprječavala izručenje braće Zdravka i Zorana Mamića u slučaju podmićivanja sudaca. 

To znači da će istražni sudac, koji prvotno nije tražio istražni zatvor za Mamiće, o tome morati ponovno odlučivati. 

> Ukinuta odluka koja je sprječavala izručenje braće Mamić

Kako doznajemo, to će se dogoditi u srijedu u 10 sati. Teško je predviđati kakva će biti odluka, no tehnički se sada ponovno otvara mogućnost da Zdravko i Zoran Mamić budu izručeni Hrvatskoj. 

Odvjetnik Zorana Mamića o novom preokretu u slučaju: Ne znam hoće li sad biti izručen

Obrana Zorana Mamića smatra da ne bi trebalo doći do izručenja, a ako se to i dogodi, bit će njima na štetu. Pitali smo Miju Goluba, odvjetnika Zorana Mamića, da nam prokomentira šanse za izručenje.

> Odvjetnik Zorana Mamića o novom preokretu u slučaju: Ne znam hoće li sad biti izručen

"To mi je teško komentirati, ako dođe do toga, onda su u igri i drugi faktori. Prije svega, samo izručenje ovisi o dvije države. Zoran Mamić je bosanski državljanin i mi i dalje smatramo da ne treba biti izručen", zaključio je odvjetnik Mijo Golub.

"Sve ide na varijantu da se ne može dobiti ništa pozitivno za nas"

Komentirao je i rješenje, po kojem je odlučivanje o istražnom zatvoru za Mamiće vraćeno na ponovno odlučivanje te u daljnji postupak, a pitali smo ga i kakva se procedura oko izručenja može očekivati ako istražni sudac promijeni odluku. 

"Sve ide na varijantu da se ne može dobiti ništa pozitivno za nas. Ovo se nikada u povijesti nije dogodilo, da imamo ovakav slučaj, gdje su uhićena tri suca. Što se samog izručenja tiče, stav je takav da se izručenje može tražiti samo temeljem istražnog zahtjeva. Vjerojatno se i to sada može očekivati", kaže Golub.

"Stvarno ne znam što očekivati. Ne znam što bih više predviđao, teško mi je s obzirom na sve okolnosti. Primjerice, praksa ide i na jednu i na drugu stranu, donosile su se i ovakve i onakve odluke", kaže nam Golub.

Anto Nobilo: Nema garancije da će se Mamići izručiti Hrvatskoj

Na tragu toga da je izručenje gotovo nemoguće je i poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo. Nobilo nam je rekao da je tu "problem" u tome što oko ovog slučaja ne surađuju sudovi, već države, odnosno njihova ministarstva.

"Tu je sada problematično to može li se donijeti nova odluka o pritvoru ako već postoji jedna od prije. Viši sud u RH smatra da može, ukinuo je odluku suca istrage koji nije htio odrediti pritvor za braću Mamić i vratio je na ponovno odlučivanje. 

Također, viši Sud smatra da bi se trebala donijeti odluka o određivanju pritvora jer nakon te odluke Hrvatska kao država može zatražiti izručenje. Međutim, znamo kako to funkcionira u praksi. Nema garancije da će se Mamići izručiti Hrvatskoj jer to nije suradnja kao ona prema europskom uhidbenom nalogu, kada surađuju sudovi", kaže nam Nobilo, pa objašnjava:

"Tu je stvar malo drugačija, tu surađuju dvije države, odnosno dva ministarstva, pa je tako ministar pravde u BiH izabran od naroda, član je HDZ-a u BiH i, kad govorimo o politici, sve je moguće", zaključuje naš sugovornik.

Pročitajte više