Occupy Wall Street: Nakon prosvjednika i novinari se požalili na agresivnu policiju

NAKON maltretiranih prosvjednika, i američki novinari su se vlastima požalili na ponašanje policije tijekom Occupy Wall Street prosvjeda. Predstavnici američkih medijskih organizacija tako su poslale protestno pismo njujorškim dužnosnicima u kome se navodi da je njujorška policija prošlog tjedna spriječila novinare da promatraju uklanjanje kampa u Zuccotti parku, kao i da su pritom upotrijebili silu i uhitili neke novinare "koji su samo pokušavali raditi svoj posao".

"Policijsko djelovanje prošlog tjedna bilo je daleko neprijateljskije prema predstavnicima medija nego tijekom bilo kojeg drugo događaja u recentnoj povijesti", ocjenjuje skupina medijskih organizacija u pismu šefu njujorške policije. Pismo su potpisali predstavnici Associated Pressa, New York Timesa, New York Posta, Daily Newsa, Reutersa, NBC-a te još nekih medijskih kuća.

Policija je novinare držala po strani kako bi ih zaštitila

Osim novinara, protestnu notu gradonačelniku Michaelu Bloombergu i komesaru policije Raymondu Kellyju poslala je i njujorška Unija za građanske slobode. "Brojni izvještaji koje smo dobili jasno su nam dali do znanja da je njujorška policija agresivno spriječila novinare da rade svoj ustavom zaštićen posao, a u nekim slučajevima ih je čak i maltretirala", stoji u pismu.

Tijekom uklanjanja kampa u Zuccotti parku policija je novinare držala na udaljenosti, a nekolicina novinara čak je i uhićena zajedno s prosvjednicima kod parka i na drugim lokacijama u gradu. Gradonačelnik Bloomberg pravda se da je policija novinare držala po strani kako bi ih zaštitila.

Pročitajte više