Od listopada Nova i Dubrovačka postaju jedna banka

NOVA BANKA dobila je jučer prethodnu suglasnost Hrvatske narodne banke za pripajanje Dubrovačke banke koja je u njenom stopostotnom vlasništvu. Spojena banka nastavit će s radom pod imenom i zaštitnim znakom Nove banke, koja postaje pravni sljednik Dubrovačke banke.

Spajanjem Nove i Dubrovačke banke nastaje sedma po veličini banka na hrvatskom bankarskom tržištu, s aktivom od oko osam milijardi kuna te oko 1100 zaposlenika. U prvih sedam mjeseci ove godine grupa je ostvarila profit od 50 milijuna kuna, čime je premašen zacrtani poslovni plan. Domicilna banka u primorskim regijama od Istre, sjeverne Dalmacije i Zadra, Dubrovnika i neretvanskog kraja te Siska, spajanjem objedinjuje mrežu od 93 poslovnice. Banka će i nakon spajanja biti strateški orijentirana na podršku razvoju regija u kojima djeluje.

Nova banka imat će pet poslovnih centara: PC sjeverna Dalmacija, PC srednja Dalmacija, PC Istra, PC Dubrovnik i južna Dalmacija te PC sjeverna Hrvatska. Na Glavnoj skupštini održanoj 31. kolovoza 2004. odlučeno je da sjedište Nove banke bude u Zadru, čime je dodatno naglašeno regionalno usmjerenje banke. Spajanjem stupa na snagu i novi ustroj banke, pri čemu će niz ključnih funkcija biti upravljački i operativno smješten u Dubrovniku. Uz pravno pripajanje, istovremeno će se obaviti integracija informatičkog sustava Dubrovačke banke u sustav Nove banke. Primjena jedinstvene platforme povećat će operativnu učinkovitost, smanjiti troškove i omogućiti povećanje raznovrsnosti ponude proizvoda i usluga.

"Spajanje Nove i Dubrovačke banke spremali smo razmjerno dugo i vrlo detaljno, te će ono prije svega biti rezultat predanog rada zaposlenika obje banke. Iskustvo potrebno za uspješan završetak procesa stečeno je kroz uspješno provedenu integraciju informatičkih sustava bivše Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke. Strateški ćemo ostati čvrsto povezani s gospodarstvom regija u kojima radimo, a spojena banka će, osim boljih usluga za naše klijente, omogućiti i ubrzani razvoj nove ponude proizvoda. Spajanjem ćemo zadržati najbolje karakteristike obje banke, a uz to će niz važnih funkcija objedinjene banke biti upravljački i opeativno smješten u Dubrovniku. Od početka listopada klijenti Dubrovačke i Nove banke poslovat će s još jačom i boljom bankom," izjavio je Damir Odak, predsjednik Uprave Nove banke.

Pročitajte više