Od početka 2018. godine sve više ilegalnih migranata pristiže u BiH

Foto: FaH

PRILJEV ilegalnih migranata Bosnu i Hercegovinu značajno je povećan od početka godine, no policija u toj zemlji to stanje još uspijeva kontrolirati, kazao je u srijedu u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


On je reagirao na podatke sigurnosnih službi iz kojih proistječe kako je tijekom protekla dva i pol mjeseca granična policija otkrila više od 500 ilegalnih migranata koji su pokušali ući u zemlju i zaustavljeni su na granicama.

Mektić: Stanje nije alarmantno


"Što se tiče nas u BiH stanje nije alarmantno", ustvrdio je Mektić pred novinarima ustvrdivši kako se krizom i procesom "apsolutno upravlja", iako je migrantska ruta koja vodi preko BiH sve aktualnija.

Po njegovim riječima, kapaciteti koje ima BiH za zbrinjavanje i readmisiju migranata za sada su dostatni, a postoji i dobra suradnja s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i Visokim povjereništvom UN za izbjeglice (UNHCR).

Mektić je kazao kako je koridor ilegalnih migracija iz pravca Albanije i Crne Gore najprije bio fokusiran na područje istočne Hercegovine kod Trebinja, no sada se proširio prema ka sjevernom dijelu do Višegrada, što otežava učinkoviti nadzor granice.

"Ne poštuju se sporazumi o readmisiji"

"Ovaj problem zemlje zapadnog Balkana moraju zajedno rješavati. Problem je i to što se ne poštuju sporazumi o remisiji pa se gleda tko će veći dio problema prebaciti susjedu", kazao je Mektić.

Najavio je kako će zatražiti nadzor pripadnika FRONTEX-a na granicama između BiH i susjednih zemalja kako bi se vidjelo "okreće li netko glavu i propušta migrante preko granice".

Kazao je kako BiH ne zatvara oči pred tim problemom i odlučna je spriječiti ilegalne migracije, iako ona definitivno nije trajno odredište migranata.

"Imamo odgovornost prema vanjskoj granici EU-a i tako ćemo postupati", kazao je Mektić.

 

Pročitajte više