Od sljedeće godine irski model zabrane pušenja

VEĆ od 2006. godine u Hrvatskoj će biti zabranjeno pušenje u svim ugostiteljskim objektima, trgovinama, zatvorima, vojarnama, đačkim i studentskim domovima itd. Duhanski proizvodi neće se smjeti reklamirati na sportskim međunarodnim natjecanjima te na Internetu.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prof. dr. Velimir Božikov pozvao je pušače u Hrvatskoj da se polako pripremaju na model koji se primjenjuje u Irskoj.

Postojeći zakon, smatra Božikov, nije loš, međutim postoji problem njegove provedbe, odnosno nadzora. Zakon je vrlo strog ali nitko ga ne poštuje kaže Božikov, istaknuvši da su postojeće kazne minimalne u odnosu na one u Irskoj gdje najviša iznosi 4 tisuće eura.

Do kraja veljače Hrvatska će ratificirati Okvirnu konvenciju o nadzoru nad duhanom koju je donijela Svjetska zdravstvena skupština i koja stupa na snagu 27. veljače 2005, piše Novi list. Slijedeći korak biti će promjena postojećeg Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda ili će se donijeti novi.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osnovalo je povjerenstvo koje priprema nacrt izmjene zakona kojim se naše zakonodavstvo usklađuje s onim u EU, a do kraja 2005. Vladi će se uputiti prijedlog tako da bi se zakon mogao početi primjenjivati već od 2006. Zadnji rok je 7. studeni 2005., no u Ministarstvu očekuju da će se to dogoditi ranije.

Novi zakon naglasak će staviti na smanjenju potražnje duhana, što će se postići cijenom, porezima, te obvezom objavljivanja sadržaja duhanskih proizvoda. Zabranit će se upotreba natpisa "light, mild, s malo katrana", a zdravstvena upozorenja morat će zauzimati najmanje 30 posto površine svakog pakiranja duhanskih proizvoda.

Pooštrit će se zabrana reklamiranja i promocije duhana putem sponzorstva. Novim zakonom bi se trebala doraditi zabrana pušenja prilikom javnih nastupa uživo na televiziji, te će se dopuniti dopuniti definicija "javnog prostora". Tako bi uz zdravstvene, dječje, odgojno-obrazovne ustanove, trgovine, ugostiteljske objekte "javni prostor" obuhvaćao i đačke i studentske domove, domove umirovljenika, vojarne, zatvore, policijske automobile, prostore u kojima rade frizeri i kozmetičari.

Statistike pokazuje da u Hrvatskoj ima 1,6 milijuna pušača, s tim da broj redovitih pušača stalno raste. S popušenih 2.086 cigareta po stanovniku znatno smo iznad prosjeka u zemljama EU koji iznosi 1.651 cigaretu. Godišnje u našjoj zemlji umire 2.200 ljudi od karcinoma pluća, a direktno od posljedica pušenja umire 10.000 ljudi.

Pročitajte više