Odbijen zahtjev Nevenke Tuđman za izuzeće tri suca zagrebačkog suda

PREDSJEDNIK zagrebačkog Županijskog suda Božidar Rumenjak odbio je danas kao neosnovan zahtjev Nevenke Tuđman za izuzeće tri suca tog suda.

U priopćenju o odbijanju tog zahtjeva Božidar Rumenjak navodi da je nakon razmatranja izvješća svog zamjenika Branka Hrvatina, predsjednika kaznenog odjela Dražena Tripala, te predsjednika sudačkog vijeća Vladimira Pavlekovića utvrdio da " zahtjev nije osnovan".

Sudac Branko Hrvatin ni kao predsjednik Drugostupanjskog građanskog odjela, ni kao zamjenik predsjednika, ne sudjeluje u rasporedu kaznenih predmeta, kaže se u priopćenju.

Sudac Dražen Tripalo kao predsjednik Prvostupanjskog kaznenog odijela je kazneni spis Nevenke Tuđman rasporedio sucu Pavlekoviću u skladu s odredbama Zakona o sudovima i Sudskog poslovnika, vodeći računa o redoslijedu predmeta i jednakoj opterećenosti sudaca u tom odjelu, tvrdi dalje Rumenjak.

Neosnovane su i tvrdnje o mogućoj pristranosti predsjednika sudskog vijeća Vladimira Pavlekovića, jer suprotno tvrdnji iz zahtjeva za izuzeće, on nije otišao iz sisačkog suda ogorčen zbog premještaja s mjesta predsjednika Okružnog suda u Sisku na mjesto suca. Navodi se da je Pavleković, na vlastiti zahtjev u prosincu 1990. razriješen dužnosti predsjednika suda radi odlaska u odvjetništvo.

Rumenjak ne smatra uvjerljivom tvrdnju odvjetnika Vukorepe da bi Pavleković "zbog napuštanje dužnosti predsjednika suda radi odlaska u odvjetništvo" bio pristran kao predsjednik sudačkog vijeća u predmetu Nevenke Tuđman.

Suđenje Nevenki Tuđman zbog nezakonitog posredovanja prekinuto je prošlog utorka jer je na samom početku zatraženo izuzeće tri suca i predsjednika Županijskog suda.

Odvjetnik Nevenke Tuđman Ante Vukorepa tražio je izuzeća tvrdeći da su predsjednik suda, njegov zamjenik i predsjednik kaznenog odjela pristrani jer se pri dodjeli spisa Pavlekoviću nisu vodili uobičajenom praksom rasporeda predmeta prema abecedi, a u Pavlekovićevu pristranost sumnjali su i zato što je bio "istaknuti član Saveza komunista".

Zahtjev za Rumenjakovo izuzeće jučer je odbio predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić, a danas Rumenjak za tri ostala suca.

Pročitajte više