Odbor EP-a usvojio prijedlog preporuka za Hrvatsku

VANJSKOPOLITIČKI odbor Europskog parlamenta usvojio je u srijedu u Bruxellesu prijedlog preporuka Europskom vijeću o hrvatskoj molbi za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon usvajanja na Odboru, prijedlog preporuka ide na glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, što se očekuje krajem ovoga mjeseca ili početkom travnja. Za prijedlog preporuka glasovala su 42 člana Odbora, jedan je bio protiv, a suzdržanih nije bilo.

Prijedlog preporuka rađen je na temelju izviješća socijalističkog zastupnika iz Grčke Alexandrosa Baltasa. O tom izviješću Odbor je raspravljao u dva navrata - 19. veljače i 16. ožujka. Na Baltasovo izviješće podneseno je ukupno 55 amandmana, od kojih je velika većina usvojena.

"Molba za članstvo u Europskoj uniji za Hrvatsku predstavlja izazov na koji je ona spremna odgovoriti", kaže se u prijedlogu preporuka i naglašava da bi "pozitivan odgovor na tu molbu imao veliko značenje za ostale zemlje jugoistočne Europe".

U dokumentu se ističe da je Hrvatska proteklih godina pokrenula ekonomske i političke reforme s ciljem demokratizacije zemlje i modernizacije njezina gospodarstva. Rezultati koje je Hrvatska postigla na gospodarskom planu nude osnovu za optimizam, a znatan napredak postignut je u usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskim.

Izvijestitelj za Hrvatsku Alexandros Baltas izjavio je jučer uoči početka rasprave da je temeljna poruka njegova izviješća da se s Hrvatskom što prije otpočnu pregovori o punopravnom članstvu.

"Moje sugestije koje kroz izviješće dajem Europskom parlamentu glase da se s Hrvatskom otpočnu pregovori o članstvu što je prije moguće", rekao je Baltas.

Članovi Odbora nisu prihvatili amandman talijanskog zastupnika slovenske nacionalnosti, koji je predlagao da se u dokumentu spomene da je "odluka hrvatske Vlade o proglašenju ekološko-ribolovne zone u Jadranu, unatoč prijedlozima sadržanim u graničnom sporazumu iz 2001. između Slovenije i Hrvatske te unatoč izgledima za zaključivanje multilateralnog sporazuma svih zemalja Jadranskog bazena, izazvala političke tenzije u njezinim odnosima sa Slovenijom i Italijom".

Odbor je prihvatio amandman u kojem se poziva na ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije u onim zemljama koje to još nisu učinile.

U dokumentu se poziva Europsko vijeće da razmotri povećanje pomoći Unije u potpori programa CARDS i instrumenata poput PHARE-a, SAPARD-a, ISPA-e, Twininga i TAIEX-a, mobiliziranjem dodatnih financijskih resursa Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i međunarodnih financijskih institucija, kao i iz privatnih investicijskih izvora kako bi se najefikasnije moguće potaknuo proces reformi i osiguralo financiranje infrastrukturne mreže u ključnim sektorima gospodarstva zemlje i za povratak izbjeglica.

Kao ključni izazovi koji stoje pred Hrvatskom navodi se povratak izbjeglica, suradnja s Haškim sudom i suradnja sa susjedima.

Članovi Odbora prihvatili su usmeni amandman francuskog zastupnika Philippea Morillona u kojem "se pozdravlja privrženost nove vlade da u potpunosti surađuje s Haškim sudom".

U dokumentu se također ističe sloboda i neovisnost medija i traži od hrvatskih vlasti da donesu zakonske odredbe o Hrvatskoj radio-televiziji, koje bi otklonile mogućnost političkog upletanja u njezin rad i kako bi ona bila u potpunosti usklađena s europskim standardima.

Pročitajte više