odbor vjerovnika "dalmacije-dugi rat" podržao stečajnu upraviteljicu

Odbor vjerovnika "DalmacijeDugi Rat" u stečaju na današnjoj je sjednici podržao izvješće o radu i sve zahtjeve stečajne upraviteljice Blanke Tuđen Mazuth, ocjenjujući kako je dosadašanji tijek stečajnog postupka vođen sukladno zakonu i odlukama Stečajnog vijeća i Odbora vjerovnika.

Odbor je tako, na zahtjev stečajne upraviteljice, odbacio navode nekih sindikalnih čelnika i bivših radnika koji tvrde da se stečaj provodi mimo zakona i njihovih odluka, a zbog čega su protiv Blanke Tuđen Mazuth podnijeli i kaznenu prijavu.

Sukladno tomu i dosadašnjim odlukama stečajna je upraviteljica dobila suglasnost da nastavi s prodajom dijelova opreme i strojeva te metalnog otpada "Dalmacije-Dugi Rat" putem izravne pogodbe jer je utvrđeno da nema mogućnosti za prodaju tvrtke kao proizvodne cjeline, niti za nastavak proizvodnje.

Do sada je od prodaje metalnog otpada na taj način uprihođeno oko 3,6 milijuna kuna, a još milijun i pol očekuje se do kraja godine, izvijestila je stečajna upraviteljica. Jednako tako prodano je dvije trećine opreme i strojeva i to po cijeni 1,65 puta većoj od uknjižene, odnosno za 2,8 milijuna kuna putem izravne pogodbe s ponuđačima.

Od toga će se novca i novca iz dobiti tvrtke "Dalmacije-Iskra" d.o.o. u vlasništvu stečajnog dužnika, oko 3 milijuna kuna, kako je odlučeno, vratiti dio duga HFP-u na ime pozajmice od 15,8 milijuna kuna za isplatu radničkih otpremnina.

Stečajna je upraviteljica također dobila i suglasnost Odbora vjerovnika za podizanje kaznene prijave protiv bivše Uprave Dalmacije. U stečajnom je postupku, kazala je, utvrđeno kako je predsjednik Uprave Tonči Ković na razne načine oštetio tvornicu za najmanje 9 milijuna kuna. Također, navela je Blanka Tuđen Mazuth, postoji još elemenata za kaznenu odgovornost u vezi s dovođenjem tvrtke u stečaj koji će se dati odvjetnicima na razmatranje.

Kako se nitko nije javio na natječaj za prodaju "Dalmacije-Iskra" d.o.o., kao dijela stečajne mase, objavljenog 12. rujna, ponuđenoj za milijun i 680 tisuća eura, odlučeno je da se stupi u pregovore s tvrtkom "Orvas Plus" koja je svoju ponudu poslala naknadno. "Orvas Plus" nudi cijenu od 950 tisuća eura uz zadržavanje sva 33 zaposlenika na tri godine i nastavak proizvodnje. Kako njegova ponuda nije potpuno jasna, odlučeno je da se od "Orvasa" zatraži detaljnija ponuda i plaćanje jamčevine od 10 posto ponuđene cijene. O toj bi se ponudi odlučivalo za mjesec dana.

Odbor vjerovnika odbacio je zahtjev Županijskog državnog odvjetništva i dijela bivših radnika za hitnim sazivanjem skupštine vjerovnika jer taj zahtjev nije utemeljen na zakonu i jer za to nema potrebe.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više