Odbor za imenovanje ulica: Gotovcu i Tripalu dati ulicu u Stenjevcu

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine odlučio je i dalje ostati kod svog prvotnog prijedloga da se dvije glavne ulice u Stenjevcu imenuju po Vladi Gotovcu i Miki Tripalu i nakon što su dobili zamolbu dviju udruga da takav prijedlog još jednom razmotre.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u pismu Odboru je istaknuo da postoji u Zagrebu više ulica uz koje se može vezati ime Mike Tripala i predložio da se njegovim imenom nazove Ulica Prisavlje.

"Miko Tripalo bio je jedan od nositelja reformne politike razvoja Zagreba od šezdesetih godina 20. stoljeća, čovjek koji je svoj život posvetio borbi za izgradnju demokratske, slobodne Hrvatske", navode uz ostalo u pismu.

Iz Instituta Vlado Gotovac pozdravljaju inicijativu da se jedna ulica u Zagrebu nazove njegovim imenom jer je kao hrvatski pjesnik, intelektualac, disident i političar to zaslužio u gradu u kojem je živio i radio.

Član stručne skupine koja pomaže Odboru u donošenju prijedloga imenovanja ulica Josip Bratulić je rekao da su, unatoč tomu što u Fondu postoji već 300-tinjak imena, to željeli najprije riješiti, premda osobno smatra da nisu trebali rješavati ništa dok nisu riješili pitanje ulice ili trga za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Naveo je i da je Prisavlje toponim kojega ne treba mijenjati.

"Ponudili smo najbolje što smo mogli i što u Zagrebu ima i to u najkraćem roku", rekao je i član stručne skupine Josip Kolanović.

Član odbora Goran Bradić (HSP) upitao je, jesu li građani Stenjevca građani drugog reda, a iz vijeća gradske četvrti Stenjevec založili su se da upravo u njihovom novom naselju budu dva velika imena iz novije hrvatske povijesti.

Članovi Odbora primili su na znanje i prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora da se Janica Kostelić, najbolja hrvatska skijašica s devet osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima, proglasi počasnom građankom Zagreba i da se jedna ulica nazove njenim imenom.

(Hina) xbdj ysšh

Pročitajte više