Odbor za ljudska prava: Novinar ne bi morao otkriti izvor, ni po nalogu suda

SABORSKI Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina danas je podržao amandman Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Vladin prijedlog Zakona o medijima, po kojemu novinar ne bi po nalogu suda morao otkriti izvor informacija, kako je predviđeno Vladinim prijedlogom.

Ispred HND-a Ivan Zvonimir Čičak (vanjski član Odbora) rekao je da bi takav sudski nalog predstavljao ozbiljno zadiranje u "prava koja su novinari mukom stekli", te da ne postoje parametri na temelju kojih bi sud utvrđivao koji su to slučajevi od znatnog javnog interesa kada bi novinar morao otkriti izvor.

Zauzeo se da u zakonu ostane odredba iz bivšeg Zakona o medijima iz 1996., po kojoj novinar nije dužan tijelima javne vlasti, pa tako ni sudovima, otkriti izvor informacija ni informaciju koju kani objaviti.

Predstavnik Ministarstva kulture, koji je branio Vladin prijedog, kazao je da Vlada ima povjerenje u hrvatsko sudstvo, da sudovima treba ostaviti pravo da odlučuju, pa tako i o tome koji su slučajevi ili događaji od značajnog interesa javnosti.

Čičak je najavio i amandmane po kojima bi kod razrješenja ili imenovanja glavnog urednika pojedinog medija za takvu odluku moralo izjasniti najmanje 33 posto redakcije.

Predstavnik Katoličke crkve Gordan Črpić od Odbora je zatražio da mu se ispriča jer da je u izvješću s prošle sjednice Odbora, a i u medijima, njegova izjava krivo prenesena.

Naime, Črpić je na prošloj sjednici, govoreći o pravima Hrvati iz BiH u srpskim kućama, rekao da se vlasničko pravo ne smije stavljati iznad ljudskih prava, te da je to "najjeftiniji način da mladi iz BiH ostanu u Hrvatskoj u svijetlu demografske obnove".

Črpić je, pak, danas izjavio da nije "prava jednih pretpostavljao pravima drugih", već da je samo htio reći kako i Hrvati iz BiH imaju svoja prava i dostojanstvo.

"To ne suspendira prava Bugara, Srba ili Talijana jer je takav stav miljama daleko od mojih stavova", naglasio je.

Na zahtjev da mu se Odbor ispriča reagirao je SDSS-ovac Milorad Puupovac, poručivši mu da se on (Črpić) mora ispričati za ono što je rekao, a ne Odbor.

Raspravu je prekinuo predsjednik Odbora Furio Radin, predloživši da se u izvješće s prošle sjednice Odbora uvrsti Črpićev demantij, bez ikakvih isprika, na što je Črpić pristao.

O prijedlogu novog zakona o medijima danas je trebao raspravljati i Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, ali nije, jer nije bilo kvoruma.

Pročitajte više