Odbor za nacionalnu sigurnost sutra o vijeću za građanski nadzor tajnih službi

SABORSKI Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na sutrašnjoj će sjednici raspravljati o osnivanju Vijeća za nadzor sigurnosnih službi koje bi, prema Zakonu o sigurnosnim službama, trebalo obavljati građanski nadzor nad radom tih službi.

Iako je navedeni zakon donesen u ožujku prošle godine, još uvijek nisu poznati kandidati za predsjednika i šest članova Vijeća koje imenuje Hrvatski sabor.

Za članove Vijeća mogu biti imenovani hrvatski državljani visoke stručne naobrazbe, pri čemu najmanje po jedan član Vijeća moraju biti diplomirani pravnik, politolog i inženjer elektrotehnike.

Predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i nakon isteka mandata mogu biti ponovno imenovani. Za zakonitost svog rada odgovorni su Saboru, a nadzor nad zakonitošću njihova rada provodi Odbor za nacionalnu sigurnost.

U nadležnost Vijeća ušlo bi praćenje zakonitosti rada sigurnosnih službi, praćenje i nadzor nad primjenom mjera tajnog prikupljanja podataka kojima se ograničavaju ustavna ljudska prava i temeljne slobode, predlaganje rješenja za unaprjeđenje zakonske regulative u vezi sa zakonitošću rada sigurnosnih službi.

U poslove Vijeća ulazi i praćenje zakonskih uređenja na području nacionalne sigurnosti u drugim zemljama, a o svim prikupljenim informacijama o tim pitanjima dužno je izvijestiti Vijeće za nacionalnu sigurnost, predsjednika Sabora i Odbora za nacionalnu sigurnost, te ravnatelje sigurnosnih službi

U praćenju zakonitosti rada sigurnosnih službi Vijeće može vršiti uvid u izvješća i druge dokumente sigurnosnih službi, obavljati razgovore s čelnicima i službenim osobama sigurnosnih službi.

Navedene poslove Vijeće obavlja na temelju programa koji donosi Odbor za nacionalnu sigurnost, odnosno na temelju zahtjeva građana, državnih tijela i pravnih osoba.

Članovi Vijeća dužni su kao tajnu čuvati sve podatke koje saznaju u obavljanju poslova Vijeća, a ta obveza traje i po prestanku obnašanja te dužnosti.

Pročitajte više