Odbor za Ustav i Poslovnik bez kvoruma i odluke o Lončarevu prigovoru

SABORSKI Odbor za Ustav i Poslovnik zbog nedostatka kvoruma nije danas dao mišljenje na prigovor nezavisnog zastupnika Ive Lončara na izrečenu mu stegovnu mjeru udaljenja sa prošlotjedne saborske sjednice.

U raspravi su svi nazočni članovi Odbora ukazali da Lončarov ispad nije bio primjeren parlamentarnom radu.

Iznijeli su mišljenje da se pitanje kršenja saborskog Poslovnika ne smije rješavati u svađi s predsjednikom Sabora, te pozvali zastupnike da se suzdrže od emotivnih reakcija.

Ivo Škrabalo (Libra) upozorio je da pojedini zastupnici istupima stvaraju atmosferu koja nije na razni Sabora.

Kada predsjednik Sabora oduzme zastupniku riječ to nije nasilje, kako tvrdi Lončar, a ni u jednom parlamentu na svijetu ne polemizira se sa njegovim predsjednikom, rekao je Škrabalo.

Predsjednik Odbora Mato Arlović (SDP) smatra da treba odbaciti Lončarov prigovor, pozvavši se na odredbe Poslovnika po kojima nitko u Saboru ne može dobiti riječ bez dopuštenja predsjedavajućega i ako nije u okviru zadanog dnevnog reda.

Govoreći o prošlotjednom događaju između Lončara i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, koji je Lončaru izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, i nakon čega je sjednica prekinuta jer Lončar tu mjeru nije poštivao, Arlović je rekao da Tomčić nije prekršio Poslovnik kada je Lončaru oduzeo riječ.

Naveo je da je HDZ-ov zastupnik Ljubo Ćesić Rojs mimo Poslovnika zatražio riječ, jer je iznio tvrdnju, a ne pitanje na koje bi predsjedavajući trebao odgovoriti, zbog čega, kaže, nisu bile primjerene Lončarove optužbe da je Tomčić ne odgovorivši Ćesiću-Rojsu prekršio Poslovnik.

Dorica Nikolić (HSLS) složila se s Arlovićem, ali i prigovorila da se zastupnicima ne smije određivati kako će sudjelovati u raspravi.

"Zastupnik može biti kakav hoće jer je tu predsjednik Sabora i Poslovnik da urede njegovo ponašanje", dodala je.

Lončar je ustrajao u svom stavu da mu je Tomčić nepropisno i drsko oduzeo riječ, te najavio da će se za zaštitu svojih prava obratiti međunarodnim organizacijama.

"Već mi je dosta! Obratit ću se međunarodnim organizacijama kako bi se vidjelo kakvo nasilje Tomčić nadamnom vrši i kako se iživljava na zastupnicima", poručio je.

Odbor će mišljenje o Lončarovu prigovoru dati idućih dana kada prikupi kvorum.

Zbog nedostatka kvoruma danas nije održana i sjednica Odbora za pravosuđe.

Pročitajte više