Odgađa se ulazak Hrvatske u NATO?

HRVATSKA se nada da će sljedeće godine na summitu NATO-a dobiti pozivnicu za ulazak u punopravno članstvo. No, čini se da bi zbog nemalih zahtjeva NATO-a prema Hrvatskoj pozivnica za NATO mogla kasniti.

Osim što Hrvatska ima i tehničkih i političkih problema, ima i bilateralnih s najvažnijom članicom NATO-a, SAD-om. Najveća svjetska velesila već dugo nije prihvatila niti jednu hrvatsku inicijativu, ali i odnosi NATO-a, pa i Europske unije prema Hrvatskoj su nestabilni.

Međutim, naša zemlja ovih dana završava treći ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP-a), nadajući se naklonosti transatlantske organizacije i pozivnici za punopravno članstvo 2006.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović krajem mjeseca posjetit će Bruxelles, gdje će pokušati uvjeriti Sjevernoatlantsko vijeće da je Hrvatska u posljednih godinu dana učinila sve kako bi zadovoljila potrebne kriterije.

Kako javlja Vjesnik, NATO-ovi analitičari već su zaključili da su ostala neriješena mnoga ključna pitanja, te da Hrvatska još uvijek ne ispunjava sve kriterije za dobivanje pozivnice za punopravno članstvo.

Ono što najviše zabrinjava NATO-ve analitičare odnosi se na političke i ekonomske kriterije. Što se političkih problema tiče, ističu probleme oko povratka izbjeglica usko povezanih s diskriminacijom, preopćeniti Strategijski pregled obrane, probleme oko povrata imovine, te zabrinjavajuće stanje u hrvatskom pravosuđu.

NATO-vi analitičari hvale smanjenje nezaposlenosti u Hrvatskoj, ali potežu pitanja o trendovima usporenog ekonomskog rasta te nedovoljno transparentnoj privatizaciji.

"Riječ je o nekim mogućim nepravilnostima, tj. sumnjama da su neke nekretnine prodavane zbog vlastite koristi, bez znanja pravih vlasnika. Pitat ćemo hrvatske vlasti što mogu učiniti da bi se efikasno borile protiv raširenog protivljenja privatizaciji i stranim investicijama." - kazao je NATO-ov diplomatski izvor. Uz to je izrazio zabrinutost NATO-a zbog neriješenih graničnih pitanja sa Slovenijom.

Problemi sa odnosima SAD-a i Hrvatske nikako ne idu u prilog očekivanju pozivnice za punopravni ulazak u NATO. Oni su vezani uz potpisivanje bilateralnog sporazuma o neizručenju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu, hrvatskom angažmanu u Iraku te reformama oružanih snaga, pri čemu se zapravo misli na odustajanje od ratnog zrakoplovstva.

Te je uvjete nedavno postavila pomoćnica američkog ministra obrane Mira Ricardel, kao jedine koji mogu obnoviti hrvatsko-američke odnose, koji trenutačno nisu naročito dobri.

Pročitajte više