Odgođena odluka o korekciji otpremnine radnicima PIK-a Vrbovec

ODLUKE o visini otpremnine za zbrinjavanje viška radnika te druge odluke u vezi s privatizacijom PIKa Vrbovec odgođene su do formiranja nove vlasti, zaključili su danas na sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH predstavnici Vlade u odlasku, predstavnici sindikata, PIKa Vrbovec i Ureda.

Zaključeno je kako u ovome trenutku ne postoje uvjeti za donošenje odluke u vezi sa zahtjevom sindikata za korekciju prijedloga iznosa visine otpremnine za zbrinjavanje viška radnika u prijedlogu Ugovora o prodaji i prijenosu dionica PIK-a Vrbovec, priopćeno je iz vladina ureda za odnose s javnošću nakon današnjeg radnog sastanka.

Tema sastanka bilo je usklađivanje stajališta u vezi sa socijalnom klauzulom u Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica PIK-a Vrbovec.

"Dogovoren je radni sastanak do 15. siječnja 2004.godine, s novoimenovanim odgovornim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i šumarstva i Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, kako bi se nastavio dijalog s ciljem žurnog i konačnog rješenja privatizacije PIK-a Vrbovec d.d. U međuvremenu predložen je i nastavak razgovora predstavnika sindikata s predstavnicima kupca Gavrilović d.o.o. u vezi razmatranja i usklađivanja poslovnog plana, odnosno plana kadrova i socijalne klauzule", kaže se u priopćenju.

Na današnjem sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo bili su ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić, ministar gospodarstva Ljubo Jurčić, predstojnik Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović, predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec Bojan Bevc, predstavnici Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske te predstavnici Hrvatske udruge sindikata.

HUS traži od tvrtke "Gavrilović", kao potencijalnog kupca PIK-a Vrbovec, da u iduće tri godine zadrži sve radnike osim onih koji će dobrovoljno otići, a višku radnika isplati otpremnine u iznosu od oko 6000 kuna po godini staža.

Konsolidacija PIK-a Vrbovec trajala je gotovo tri godine i dosad je stajala stotine milijuna dolara, ali usprkos tomu PIK i dalje posluje s gubitkom od 100 milijuna kuna godišnje, a za nastavak normalnog rada trebalo bi osigurati još 100 milijuna kuna.

(Hina) pp/dm jn

Pročitajte više