Odgođeno pogubljenje dvojice Sadamovih suradnika

PET DANA nakon što je u Iraku pogubljen bivši irački predsjednik Sadam Husein, u četvrtak su u toj zemlji trebale biti izvršene smrtne kazne nad dvojicom njegovih najbližih suradnika Barzanom al-Tikritijem i Avadom al-Bandarom, čije je pogubljenje odgođeno do daljnjega.

Kako prenose svjetske agencije, pozivajući se na izvore iz Iraka, bivši šef iračke tajne službe al-Tikriti i bivši predsjednik revolucionarnog suda al-Bandar osuđeni su prije dva mjeseca na smrtne kazne zbog zločina nad šijitskim Arapima u Dujailu tijekom 1980-ih godina prošlog stoljeća.

Irački premijer Nuri al-Maliki izvršenje smrtnih kazni nad spomenutom dvojicom odgodio je zbog rastućeg nezadovoljstva Iračana, ali i pritiska međunarodne zajednice, načinom na koji je izvršeno Sadamova egzekucija.

Naime, nekoliko Arapa šijita, protivnika Sadama Huseina koji je sunit, par trenutaka prije vješanja Sadamu dovikuju neka "ide u pakao", te osvetnički zazivaju ime "Muktada", koji je bio Sadamov zakleti neprijatelj.

Iračka vlada navodno još nije odredila datum izvršenja kazne nad al-Tikritijem i al-Bandarom, koji su prema ranijim informacijama jutros trebali biti pogubljeni kaznom vješanja.

Odgoda izvršenja smrtne kazne uslijedila je nakon što su Ujedinjeni narodi pozvali iračke vlasti da ne pogube osuđeni dvojac. Međutim, zasad nije jasno je li iračka vlada u potpunosti odustala od izvršenja kazne ili ju je tek privremeno odgodila.

Osuđeni dužnosnici proglašeni su zajedno sa Sadamom krivima za zločine protiv čovječnosti koji su počinjeni nad 148. ubijenih šijita iz Dujaila. Nakon odbijanja njihovih žalbi na presudu, irački visoki sud potvrdio im je smrtne kazne.

I. K.

Pročitajte više