Odgođeno ročište u kojem država tuži Žirjane

PRED Općinskim sudom u Šibeniku odgođeno je za danas zakazano prvo ročište u kojem Državno odvjetništvo tuži 22 Žirjana, vlasnika parcela na blizu pola milijuna četvornih metara otočnog zemljišta, kojim se služila vojska, radi uknjižbe države na tom prostoru.

Sudsko je vijeće pod predsjedanjem sutkinje Silvana Klisović tako odlučilo nakon usmenog očitovanja o tužbi na današnjem ročištu nekih od pozvanih vlasnika parcela, no nitko od njih nije dao pismeno očitovanje.

Po riječima općinskoga odvjetnika Emilija Kalabrića na tom su se zemljištu više od 50 godina nalazili vojni objekti i "neprijeporno je da se njime koristila država." Ustvrdio je kako zbog formalnih propusta država nije nikad bila upisana kao korisnik zemljišta na Žirju, pa zbog toga nije automatizmom dobila pravo vlasništva, nego to sada treba dokazati u postupku pred šibenskim Općinskim sudom.

"Općinsko državno odvjetništvo obvezno je štititi državne interese. Smatramo da postoje nedvojbeni dokazi o višegodišnjoj uporabi, pa tako i pravu uknjižbe vlasništva države na prostoru bivših vojnih bitnica.

Žirjani traže da se tužba odbaci, tvrdeći da su vlasnici prijepornih parcela. Tko je u pravu dokazat će sud", rekao je danas Kalabrić novinarima.

Općinski državni odvjetnik odbacio je nagađanja kako država traži uknjižbu na najkvalitetnije dijelove žirjanskog zemljišta u uvalama Stupici, Mikavici i Tratinskoj da bi ga prodala privatnicima za gradnju turističkih objekta. Rekao je kako ne postoji nijedan dokument koji bi na to upućivao.

Vlasnike zemljišta na Žirju, vrijednost kojeg se procjenjuje na više od 10 milijuna eura, u nastojanjima da spriječe uknjižbu države na njihove parcele, podupire ekološka udruga "Žir" sa sjedištem u Žirju.

Udruga je u proljeće ove godine zatražila od Županijske skupštine da područje iznad Stupice na sjevernoj strani otoka proglasi zaštićenim prirodnim krajolikom.

Pročitajte više