ODGOVORI NA NAJČEŠĆA PITANJA O ČOKOLADI, KOLESTEROLU I VITAMINU D

Koliko kockica čokolade smijemo pojesti? Čemu služi kolesterol? Tko bi morao piti mlijeko obogaćeno vitaminom D? Stručnjaci upozoravaju da je glavno pitanje količine. L

Kako i svi drugi prehrambeni proizvodi, i čokolada je dio prehrambene ravnoteže, objašnjava časopis NutriNews namijenjen stručnjacima. Međutim, kao i kod svega ostalog, i ovdje je bitno pitanje količine.

Čokoladu moramo uzimati umjereno, jer je ona, bez obzira radi li se o crnoj, bijeloj ili mliječnoj čokoladi, bogata šećerom i masti - dakle prepuna kalorija. "Pametna" količina ovisi o dobi, fizičkim aktivnostima i kilogramima ljubitelja čokolade. U svakom slučaju može se preporučiti dvije do tri kockice čokolade dnevno. Sportaši ili mladi ljudi mogu si dnevno priuštiti i koju kockicu više.

Kolesterol pripada obitelji lipida (masti). On ima lošu reputaciju, a ipak je potreban za život jer ulazi u sastav staničnih membrana i sudjeluje u proizvodnji brojnih hormona (među kojima i spolnih hormona), vitamina D i u proizvodnji žučnih kiselina za probavu.

Glavni izvor kolesterola je sam naš organizam jer jetra proizvodi približno dvije trećine kolesterola u organizmu, a samo jednu trećinu unosimo hranom. Dakle, kolesterol je nužan za život, moramo samo paziti da ga nemamo previše.

Mlijeko i jogurti često su obogaćeni vitaminom D i kalcijem. Takvi se proizvodi posebno preporučuju starijim osobama i trudnicama kod kojih se često primjećuje manjak vitamina D. Nemojte zaboraviti da tri mliječna proizvoda dnevno zadovoljavaju potrebu organizma za kalcijem.

Smrznuto povrće ne sadrži manje vitamina od svježeg povrća. Količina vitamina smrznutog povrća često je jednaka ili čak veća od one u svježem povrću. Vitamini su osjetljivi i često ih djelomično uništavaju svjetlost i svježi zrak. Proces zamrzavanja može sačuvati nutricionističku kvalitetu povrća, jer povrće se brzo obrađuje (bere, čisti, pere) i smrzava na manje od 18 stupnjeva.

To, međutim, nije uvijek slučaj s povrćem s tržnica koje može izgubiti dio vitamina od trenutka branja do prodaje.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više