Odluka ICJ-a: Srbija nije počinila genocid u BiH

NAJVIŠE sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, Međunarodni sud pravde (ICJ), potvrdio je kako masakr u Srebrenici zadovoljava sve uvjete da bi ga se proglasilo genocidom. Sud je međutim oslobodio Srbiju od optužbe da je provodila genocid na teritoriju susjedne Bosne i Hercegovine.

Zahtjev Bosne i Hercegovine upućen ICJ-u u kojem se traži da taj sud odluči je li Srbija stajala iza genocida provedenog u toj zemlji, prvi je slučaj suđenja jednoj državi za počinjenje genocida otkako je isti definiran kao pravna kategorija na UN-ovoj konvenciji 1948. godine, nekoliko godina nakon počinjenja nacističkog genocida and Židovima.

Presuda u korist tužitelja mogla bi BiH otvoriti pravni put za  traženjem odštetnog zahtjeva od Srbije teškog nekoliko milijardi dolara.

Što se tiče stravičnog pokolja oko 8.000 duša stradalih na srebreničkom području, koje su pobijene u svega nekoliko dana opsade tog istočnog bosanskog gradića i nakon njegovog pada u ruke bosanskih Srba u srpnju 1995., sud smatra kako je Srbija nije učinila ništa da bi pokolj bio spriječen.

Ipak, predsjednica ICJ-a Rosalyn Higgins je rekla kako se ne može utvrditi da je Srbija bila suučesnica genocida u Srebrenici time što je pomagala bosanske Srbe u vrijeme kada je znala da njihove snage kane počiniti genocid.

A o kakvim se razmjerima radi najbolje svjedoči podatak kako su tijela ubijenih - uglavnom ne Srba, u godinama nakon rata pronađena na više od 80 lokacija s masovnim grobnicama srebreničkih stradalnika.

Sud smatra kako u ostalim slučajevima masovnog stradanja Muslimana nisu predočeni jasni dokazi koji upućuju na to da je srpska strana imala specifičnu namjeru počinjenja genocida.

Prema zaključku suda, Srbija je također provodila znatnu vojnu i financijsku podršku režima bosanskih Srba u BiH.

Ranije je sud odbacio zahtjev Srbije da se proglasi nenadležnim po tužbi BiH protiv Srbije za genocid te je potvrdio svoju nadležnost u sporu. SCG je osporavala nadležnost tog suda navodeći da u trenutku kada je tužba bila podnesena, SCG nije bila članica UN-a.

Srbija je ukazala da se, uz isto obrazloženje, sud proglasio nenadležnim za tužbu koju je SCG 2004. podnijela protiv zemalja NATO-a zbog bombardiranja Srbije i Crne Gore 1999. godine.

Sud je jutros započeo sa čitanjem presude Srbiji u slučaju optužbe za počinjenje genocida u BIH. Prema riječima glasnogovornice Suda, čitanje bi trebalo potrajati najmanje dva do tri sata.

Osim Srbije i BIH, presudu s nestrpljenjem očekuje cijeli svijet, pa je suđenje popraćeno od strane svih svjetskih medija.

"Presuda da je Srbija počinila genocid u Bosni, znači mi sve. Bude li presuda drugačija, bojim se da bi masakr mogao biti zaboravljen." - rekla je 34-godišnjakinja koja je u srebreničkom pokolju izgubila muža, oca i djeda.

Oko 50 ljudi se nalazi pred zgradom Suda i prosvjeduje u korist osuđujuće presude za Srbiju.

I.M./I.K.

Pročitajte više