Odluka o Glavaševu pritvoru donesena, bit će objavljena sutra

U KASNIM popodevnim satima Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku donijelo je odluku o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva za produljenjem i određivanjem pritvora sedmorici osumnjičenika u slučaju "selotejp", a sadržaj odluke bit će objavljen sutra, izvjestio je glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Odluka je donesena nakon javne sjednice i višesatna glasovanja. Podsjećamo, Županijsko državno odvjetništvo danas je podiglo optužnicu protiv Branimira Glavaša i šestero drugih osumnjičenika za počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991., poznatog kao slučaj "selotejp".

Nakon sjednice sudskog Vijeća Županijskog suda, Glavašev odvjetnik Marko Dumančić za Index je kazao kako će se njegov klijent žaliti Vrhovnom sudu, ukoliko sud u Osijeku odredi pritvor za njegovog klijenta. S druge strane, Glavaševa obrana očekuje da, ukoliko odluka bude pozitivna za njihova klijenta, će se žaliti državni odvjetnik.

Osječko ŽDO je nakon provedene istrage pred Županijskom sudom u Osijeku podiglo optužnicu protiv Branimira Glavaša (1956.), Ivice Krnjaka (1942.), Gordane Getoš-Magdić (1968.), Mirka Sivića (1956.), Dine Kontića (1962.), Tihomira Valentića (1966.) i Zdravka Dragića (1963.) zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Županijskog odvjetništva iz Osijeka.

Krnjaka i Getoš-Magdić tereti se da su po zapovjedi Branimira Glavaša u ratnom Osijeku krajem 1991. godine osnovali postrojbu za posebne namjene koja je bila pod Glavaševim nadzorom.

Glavaš im je nakon toga zapovijedao da protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, protuzakonito lišavaju slobode civile srpske i drugih narodnosti, zlostavljaju ih i usmrćuju, što su oni prihvatili, sudjelovali i sami izvršavali pojedine zapovijedi, stoji u priopćenju ŽDO-a.

Također ih se tereti da su Glavaševe zapovjedi prenosili ostalim optuženicima; Siviću, Kontiću, Valentiću i Dragiću, koji su postupajući po tim zapovijedima srpske civile neosnovano uhićivali, zlostavljali i odvodili do rijeke Drave i tamo ubijali.

Osumnjičeni su na taj način ubili 10 osoba; B. L. (1950.), A. Š. (1947.), J. G. (1951.), M. K. (1948.), S. V. (1929.), P. L. (1927.), M. S. (1948.), B. P. (1938.) i još dvije nepoznate osobe, dok je R. R. (1942.) uspio preživjeti.

Protiv svih okrivljenika je predloženo određivanje, odnosno produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti pod kojima su spomenuta kaznena djela počinjena.

15-dnevni rok za donošenje odluke o podizanju optužnice ili odustanku tekao je od 10. travnja kad je Županijsko državno odvjetništvo zaprimilo spis od Županijskog suda na kojem je vođen istražni postupak protiv osumnjičenih.

Od svih osumnjičenih jedino se Branimir Glavaš trenuto ne nalazi u pritvoru.

Pročitajte više