Odluka suda: Šestorka iz Podravke ostaje u pritvoru

"VIJEĆE Županijskog suda u Zagrebu prihvatilo je argumente suca da u konkretnom slučaju postoji opasnost od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i sprječavanjem utvrđivanja tijeka novčanih sredstava", stoji u službenoj objavi na stranicama zagrebačkog suda prema kojoj su odbijene žalbe na odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru za šestoricu osumnjičenih za malverzacije u Podravki.

Podsjetimo, prije tri tjedna Uskok je započeo istragu oko afere oko neprijateljskog preuzimanja Podravke koja je isplivala nakon što je otkriveno da je Podravka na račun firme SMS uplatila 65 milijuna kuna. Bio je to samo dio Podravkinog novca koji su neki menadžeri te firme planirali iskoristiti da dođu do većinskog paketa dionica. Sve je to rezultiralo uhićenjima Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Saše Romca, Josipa Pavlovića, Milana Horvat i Srđana Mladinića.

Krajem prošlog tjedna istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić odredio im je pritvor kako ne bi mogli počiniti nova kaznena djela ili utjecati na svjedoke. Sudac je procijenio da postoji bojazan da bi "šestorka" mogla uništiti ili sakriti potencijalne inkriminirajuće dokumente. Odvjetnici su se na tu odluku žalili, no žalba je, kako samo napisali, odbijena.

"Postoji i realna i predvidiva opasnost da bi isti boravkom na slobodi mogli nastaviti sa činjenjem istih ili istovrsnih kaznenih djela, a koja opasnost se nalazi u činjenici da su osumnjičenici, uz manje izmjene, ostali na svojim položajima i funkcijama te iz činjenice da su i nakon početka policijske obrade nastavili s protupravnim aktivnostima, što se može zaključiti iz dokumentacije u spisu. Vijeće ne nalazi, za sada, mogućnost primjene neke druge, zakonom predviđene blaže mjere, pa niti mjere jamstva kao zamjene za istražni zatvor", stoji u današnjem obrazloženju odbijenice da se šestorka brani sa slobode.

Pročitajte više