Odluka Vlade RH dovela do neravnopravnosti

ODLUKA hrvatske Vlade o stambenom zbrinjavanju povratnika i izbjeglica, predratnih nositelja stanarskih prava, stavila je izbjeglice u neravnopravan položaj u odnosu na ostale građane Hrvatske, rekao je u petak srbijanski povjerenika za izbjeglice Ozrena Tošića.

Izbjegli iz Hrvatske ostvarili su svojim radom stanarsko pravo na konkretnim adresama, te im najnovijom odlukom hrvatske Vlade nije zajamčen povratak u domove koji su privremeno napustili, kaže se u priopćenju koje je Tošić uputio medijima.

"Izbjeglice i dalje ostaju u neizvjesnosti što će im država Hrvatska u skladu sa svojim mogućnostima moći priuštiti, a i pitanje je hoće li im to moći priuštiti u istom gradu", navodi Tošić.

Dodaje da odluka o stambenom zbrinjavanju izbjeglih "nije prava podrška povratku".

"Uvjetovanje povratka stanarskog, kao i vlasničkog prava, sa trajnim životom u Republici Hrvatskoj je ograničavanje slobode izbora i stavlja ovaj potez hrvatske Vlade u okvir humanitarne pomoći, a ne pravog vraćanja izbjeglicama onoga što im pripada", ističe se u priopćenju srbijanskog povjerenika za izbjeglice.

Pročitajte više