Održan okrugli stol "Ivan Pavao II. i mediji"

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je danas kako je veličina pape Ivana Pavla II. bila u skladu njegova života i riječi, osobe koja je stajala iza svega što govori i radi.

Govoreći na okruglom stolu "Ivan Pavao II. i mediji - ostavština za budućnost", u povodu Svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije, koji su organizirali Tiskovni ured i Odbor za medije Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Bozanić posebno je govorio o osobi i susretima sa Svetim Ocem.

"Papa redovito nije puno govorio, slušao je i usmjeravao razgovor. Bio je čovjek koji je stalno bio otvorene za slušanje i širenje svoje spoznaje", izjavio je kardinal Bozanić, prisjećajući se susreta s Ivanom Pavlom II.

Po Bozanićevim riječima Ivan Pavao II. nije mazio, nego je jasno govorio i o ratu u Iraku, kad su drugi drugačije govorili.

"Bio je čovjek velike dinamike i duboke molitve. On je čovjek koji je radio ili molio", rekao je, uz ino, zagrebački nadbiskup.

Upitan za komentar haških optužnica koje su uručene hrvatskim novinarima uoči Međunarodnoga dana slobode medija, kardinal Bozanić je izjavio da ne može na to pitanje odgovoriti jer da nije dovoljno upoznat s tim slučajevima.

"Sada su na ispitu naši mediji, ako žele braniti princip onda ga moraju ili do kraja braniti ili se opredijeliti za određene ideologije", izjavio je, poručivši novinarima: "Vi ste na potezu".

Riječki nadbiskup Ivan Devčić, predsjednik Odbora za medije HBK-a, sudjelujući u radu okruglog stola, rekao je kako je papa Ivan Pavao II. ostavio veliku ostavštinu za budućnost te da će Crkva znati poštovati i djelovati u skladu s tom ostavštinom.

Uvodno na okruglom stolu o porukama Ivana Pavla II. u prigodi Svjetskoga dana sredstava društvene komunikacije govorio je predsjednik Odbora za medije splitsko-makarske nadbiskupije Ivan Bodrožić, o Papinu nauku u crkvenim dokumentima Jerko Valković, predavač riječke Teologije, o ostavštini Pape za budućnost Ivan Miklenić, glavni urednik "Glasa Koncila", koji je istaknuo kako je Ivan Pavao II. promicao nov odnos Crkve prema svijetu medija. O posljednjim danima Papina pontifikata i medijima govorio je novinar HTV-a Jozo Barišić.

Moderator okrugloga stola, predstojnik Tiskovnoga ureda HBK-a Anton Šuljić napomenuo je kako je papa Ivan Pavao II. odlično objedinjavao "službu i osobu", dajući svemu tome osobni ton.

Urednik religijske redakcije HTV-a Tonči Trstenjak, uspoređujući odnos papa prema medijima rekao je kako je Ivana Pavao II. bio papa medija, otvoren za medije kao nijedan do tada. Trstenjak je upozorio kako je lakše doći do informacija u Vatikanu, nego u mjesnoj crkvi.

Slična iskustva potvrdio je iz svojega dugogodišnjega novinarskog iskustva Mirko Bolfek, ravnatelj Hine. On je upozorio da za novinarsku slobodu novinari plaćaju različitu cijenu te da trebaju biti pošteni prema izvoru i javnosti.

Sudionicima okrugloga stola podijeljen je tekst poruke Ivana Pavla II. za 39. svjetski dan medija "Sredstva društvene komunikacije u službi razumijevanja među narodima" koju je napisao u Vatikanu o blagdanu sv. Franje Saleškoga, 24. siječnja 2005.

Pročitajte više