Održan seminar o informacijskoj sigurnosti; "Kako izbjeći zatvor?"

U PONEDJELJAK je Zagrebu u hotelu Palace održan seminar vrlo intrigantnog naziva "Kako izbjeći zatvor" u organizaciji Udruge za promicanje kulture informacijske sigurnosti, Infosecon, i Zavoda za ispitivanje kvalitete.

Naslov i tema seminara odnosli su se na mjere prevencije, pravne regulative i obveze koje mora ispuniti svaka pravna osoba u Republici Hrvatskoj koja posjeduje ili koristi podatke i informacije u elektroničkom ili bilo kojem drugom obliku.

"Kako izbjeći zatvor" seminar je na kojem se raspravljalo o brojnim novodonesenim zakonima i uredbama u Republici Hrvatskoj, kojima se striktno regulira odnos pravnih osoba prema informacijama koje prikupljaju tijekom svog svakodnevnog obavljanja poslova, a koji  sadrže i kaznene odredbe kojima su regulirane odgovornosti za pravne i fizičke osobe koje ih krše. Također je bilo riječi o tome kakve mjere poduzeti prema vlastitim zaposlenicima te što napraviti u slučaju da nam osobe zadužene za informacijsku sigurnost dojave kako je naš sustav pod napadom ili već napadnut.

Predavanje su održali stručnjaci Goran Vojković, član udruge Infosecon i član Odbora za zakonodavstvo hrvatskoga sabora i Simona Strmečki, predavač na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu.

"Sve većim korištenjem elektroničkih javnih usluga i dinamičnijim okruženjem za elektroničko poslovanje dolazi i do veće vjerojatnosti zlonamjernih radnji, koje ozbiljnije mogu utjecati na reputaciju pravne osobe, njezino funkcioniranje, konkurentnost pa i sam opstanak. Niti jedan incident nije jednak, stoga ne postoji niti jedan savjet koji se može aplicirati na sve slučajeve, ali poštivanje predstavljenih pozitivnih pravnih propisa, praćenje europske regulacije i uspostava osnovne metodologije odgovora na incidente uvelike štite pravne osobe, ne samo od suočavanja s nastalom štetom, nego i  kaznenopravnom odgovornošću" - kazala je Strmečki.

Posljednjih je godina zbog procesa prilagođavanja zakonodavstvu EU i rastuće potrebe reguliranja ovih pitanja, hrvatsko zakonodavstvo veliku pažnju posvetilo upravo sigurnosti informacija. Kako mnoga od ovih pitanja do sada hrvatski zakoni nisu regulirali, njihovim se stupanjem na snagu velik broj pravnih subjekata i odgovornih osoba bez svog znanja našao s druge strane zakona.

Najčešci prekršitelji se pronalaze u odjelima za upravljanje ljudskim resursima, pravnim odjelima, računovodstvu i odjelima za automatsku obradu podataka. Ponukani navedenim, Zavod za ispitivanje kvalitete i Udruga za promicanje kulture informacijske sigurnosti održali su seminar sa pregledom i tumačenjem zakona i uredbi RH na ovu temu, kao i trendova u zakonodavstvu EU.

Seminar je okupio direktore kompanija, rukovoditelje odjela, posebno Odjela za upravljanje ljudskim resursima, Odjela za računovodstvo, Pravnih službi, Odjela za automatsku obradu podataka i brojne druge pravne i fizičke osobe.

Pročitajte više