Održana komemoracija za žrtve Jasenovca

NA MJESTU ustaškog koncentracijskog logora u spomen-području Jasenovac danas je održana komemoracija za žrtve tog logora, a obilježena je i 62. obljetnica pokušaja proboja jasenovačkih logoraša.

Osim brojnih izaslanstava, vjerskih zajednica, te predstavnika Sabora i Vlade, Jasenovac je posjetio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je istaknuo kako to mjesto ne dopušta zaborav.

"Susrećemo se ovdje da bismo odali počast nevinim žrtvama jasenovačke klaonice, da bismo se prisjetili tko su bili krvnici, a tko su i zašto bile žrtve. Ali, susrećemo se isto tako i da bismo uputili poruku ne samo preživjelim suvremenicima svjetskoga rata u kojemu se zločin genocida i holokausta dogodio, nego i današnjoj generaciji", kazao je Mesić, napomenuvši kako je Jasenovac bio jedno od "najgroznijih stratišta što ih je u okupiranoj Europi uspostavio fašizam".

"Svjesno kažem okupiranoj Europi jer u godinama Drugoga svjetskog rata ovdje nije bilo ni slobode ni hrvatske države. Ovdje su stradali oni koji su bili drukčiji po naciji, rasi, vjeri ili svjetonazoru, a među njima su bili Srbi, Romi, Židovi ili pripadnici drugih nacija, pa i Hrvati komunisti i antifašisti. To je bilo poprište zločina, a režim koji je taj zločin organizirao bio je zločinački režim", kazao je Mesić.

Predsjednica Savjeta Spomen-područja Jasenovac istaknula je kako je jasenovački logor bio poznat po neizrecivim okrutnostima, a na kraju komemoracije mnogobrojna izaslanstva položila su vijence kod Kamenog cvijeta.

Pročitajte više