Odvjetnici Juliana Assangea objavit će na webu cijelu strategiju obrane

DANAS će na stranicama odvjetničkog ureda koji zastupa Juliana Assangea biti objavljena cijela obrana, najavili su njegovi odvjetnici. Također, danas počinje dvodnevno saslušanje nakon kojega će se znati sudbina osnivača WikiLeaksa: hoće li ga Britanci izručiti Švedskoj ili ne.

Odvjetnici su obranu odlučili objaviti kako bi javnost vidjela da nije bilo nikakvog temelja za njegovo uhićenje i pritvaranje te kako bi dokazali da je uhićen zbog politike. Naime, Šveđani Assangea traže samo kako bi ispitali, za ništa nije optužen, a njegovi odvjetnici tvrde kako Europski nalog za uhićenje temeljem kojega je Assange uhićen vrijedi samo za osobe koje su optužene i moraju se pojaviti na suđenju. "Kada objavimo obranu vidjet ćete vrlo zanimljive stvari vezane za Assangeovo uhićenje", najavili su odvjetnici, prenosi Telegraph.

Assangeovi odvjetnici već su ranije kazali kako će, ukoliko bude izručen Švedskoj, Assangeovo izručenje vjerojatno tražiti i Amerika te da tada postoji veliki rizik da bude smješten u Guantanamo Bay ili čak da ga osude na smrtnu kaznu.

Assangea Šveđani traže zbog optužbi da je seksualno zlostavljao dvije žene te da je jednu i silovao. On odbacuje optužbe tvrdeći da su obje pristale na seks.

Pročitajte više