Odvjetnici nekih osuđenih za otmicu najavljuju žalbe, USKOK zadovoljan

ODVJETNICI osuđenih na dulje zatvorske kazne zbog prošlogodišnje otmice maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca najavili su žalbe na današnju nepravomoćnu presudu, dok su tužitelji ustvrdili kako zagrebački Županijski sud nije mogao presuditi drugačije.

"Mislim da je ovo jedina moguća odluka suda", izjavio je nakon objave osuđujuće presude ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Željko Žganjer. Dodao je da će i USKOK, nakon što dobije pismeno obrazloženje presude, razmotriti podnošenje žalbi na presude osuđenicima kojima su izrečene manje zatvorske kazne.

Izrazio je žaljenje što su Hrvoje Petrač i trojica braće Mateković i dalje nedostupni hrvatskom pravosuđu. Žganjer je potvrdio da je prvooptuženi Ivica Mateković nedavno boravio u jednom austrijskom zimovalištu te ustvrdio da bi netko za kim je izdana međunarodna tjeralica pod takvim okolnostima u Hrvatskoj sigurno bio uhićen.

Marijan Pedišić, odvjetnik Hrvoja Petrača, osuđenog na šest godina zatvora, ustvrdio je kako presudu smatra apsolutno pogrešnom i neodrživom. Najavljujući žalbu, Pedišić je dodao da je usmeno obrazloženje presude predsjednika sudskog vijeća Ivana Turudića u odnosu na njegovog branjenika apsolutno pogrešno. "Siguran sam da je ta presuda u odnosu na Hrvoja Petrača neodrživa", kazao je Pedišić.

"Interes države da pod svaku cijenu uništi Hrvoja Petrača mi je sasvim razumljiv, no ono što mi nije jasno nakon ovakvog obrazloženja presude je kakve veze s tim ima njegovo dijete", izjavio je Ljubo Pavasović Visković, branitelj Petračeva sina Novice, osuđenog na tri i pol godine. Ocijenio je da izrečena presuda bitno mijenja pravosudne standarde jer se, kako je rekao, nikoga ne može proglasiti krivim na temelju onoga što je "treća osoba ispričala četvrtoj".

Odvjetnici smatraju da je cijeli slučaj temeljen na priznanju Siniše Ježovite i njegovu iskazu u kojem je teretio prvooptuženog Ivana Icu Matekovića i Hrvoja Petrača.

Sudac Turudić je u obrazloženju presude starijeg Petrača označio kao inicijatora otmice bez kojega se ona ne bi ni mogla provesti. Dodao je i da je Petrač zlouporabio svoje prijateljstvo sa Zagorcem i njegovom obitelji, kako bi se domogao novca. Petrač je nakon otmice u medijima tvrdio da je Zagorcu, zajedno sa svojim sinom, pomagao oko prikupljanja otkupnine. Tvrdnje o njihovu dugogodišnjem prijateljstvu pred sudom je potvrdio i sam Vladimir Zagorec.

Matekovićevo pojavljivanje u Austriji Turudić je ocijenio zabrinjavajućim za sve hrvatske službe i nazvao ga načinom izrugivanja hrvatskom pravosuđu.

Osim za otmicu sina umirovljenog generala, prvooptuženi Ivica Mateković te Marinko Gošuljević, Siniša Ježovita i Stevo Smrček proglašeni su krivima i za udruživanje u skupinu koja je planirala otmice djece Ivice Todorića još nekih bogatih građana. Mateković je kao organizator te skupine i "glavni" u otmici maloljetnog Tomislava Zagorca osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora.

Ostali sudionici otmice osuđeni su na kazne od godinu do tri i pol godine zatvora.

(Hina) xam yso

Pročitajte više