Odvjetnici: Sadam Husein štrajkat će glađu

SADAM HUSEIN i sedmorica suoptuženih u njegovu procesu počet će u ponedjeljak štrajk glađu, objavio je odvjetnički tim bivšega iračkoga predsjednika.

"Sadam i njegovi sljedbenici od sutra će štrajkati glađu u znak prosvjeda protiv nezakonitih sudskih postupaka i lošega tretmana", rekao je za Reuters Hamis al-Aubeidi, član tima za obranu Sadama Huseina.

Nakon što je novi sudac preuzeo njegov proces, Sadam je 29. siječnja izašao iz sudnice i više se nije vraćao. Bivši irački diktator i sedam drugih dužnosnika režima optuženi su da su 1982., nakon što je propao pokušaj ubojstva iračkoga predsjednika, ubili 148 muškaraca iz mjesta Dudžaila.

Tužiteljstvo od Sadamova odlaska upozorava da će on možda silom biti doveden na suđenje koje se nastavlja u ponedjeljak.

Osmorica optuženih od ponedjeljka će odbijati hranu u znak prosvjeda protiv "prisilnog sudjelovanja na suđenju, a ratni su zarobljenici, a također i zbog nezakonitosti u radu suda", rekao je za Reuters glavni Sadamov odvjetnik Halil Dulaimi.

Pročitajte više