ODVJETNICI ZATRAŽILI OD USTAVNOG SUDA BIH OSLOBAĐANJE JELAVIĆA I PRCE

Josip Muselimović i Žarko Bulić, odvjetnici Ante Jelavića i Miroslava Prce pritvorenih u zatvoru Kula u Srpskoj Ilidži, zatražili su od predsjednika Ustavnog suda BiH Marka Tadića i državnog ministra pravosuđa Slobodana Kovača da osiguraju puštanje na slobodu bivših hrvatskih dužnosnika te tako provedu odluku Ustavnog suda BiH.

?Pozivamo ministra pravosuđa BiH te predsjednika Ustavnog suda BiH da zajedno i u okviru svojih službenih ovlasti i dužnosti poduzmu hitne mjere kako bi se provela u djelo navedena odluka Ustavnog suda BiH, osumnjičenici odmah pustili na slobodu i na taj način od njih otklonila najgrublja povreda odredaba Ustava BiH, Zakona o kaznenom postupku BiH i Europske konvencije o zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, a u konačnom efektu otklonila i sumnja šire javnosti u postojanje temeljnih postulata pravne države?, stoji u zajedničkom priopćenju branitelja Ante Jelavića i Miroslava Prce.

Sud BiH odbio je pustiti iz pritvora bivše hrvatske dužnosnike u BiH, Jelavića i Prcu, koje državno tužiteljstvo tereti za zloporabe oko osnutka i rada Hercegovačke banke navodeći kako ih odluka Ustavnog suda ne obvezuje jer se odnosi na procesuiranje 'Hrvatske samouprave' pred Županijskim sudom u Sarajevu.

Odvjetnici su izrazili i profesionalno neslaganje s odlukom Suda Bosne i Hercegovine o dvomjesečnom produženju pritvora bivšim hrvatskim dužnosnicima koji pri tome nije uzeo u obzir odluku Ustavnog suda. Ustavni sud je naložio obustavu postupka pred Županijskim sudom u Sarajevu dok se ne utvrdi imaju li Jelavić i Prce imunitet a Sud BiH takvu je odluku pred drugim sudom ocijenio nevažnom.

?Suviše je očigledno da je navedena 'irelevantnost' za Sud BiH grubo negiranje odredbe članka VI/4 Ustava BiH o konačnosti i obveznosti odluka Ustavnog suda BiH za sve subjekte i institucije pravnoga sustava, pa i za Sud BiH. Temeljem odluke Ustavnog suda BiH br. AP 72/04, od 19. travnja 2004. godine kojom se privremeno obustavlja kazneni postupak protiv Ante Jelavića i Miroslava Prce, osumnjičeni su odmah morali biti pušteni na slobodu jer je notorno da je pritvor akcesoran postojanju postupka u kojemu je pritvor određen?, naveli su Muselimović i Bulić pozivajući suce da poštuju 'slovo zakona' i najavljujući tužbe.



(Hina) xzkre ysd

Pročitajte više